Οι περισσότεροι ασθενείς μετά τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 αναρρώνουν σύντομα δίχως περαιτέρω επιπλοκές. Όμως, ένα ποσοστό που ανέρχεται έως και 10%, αναπτύσσει συμπτώματα και επιπλοκές που επιμένουν ή και εμφανίζονται μετά την αρχική λοίμωξη. Με τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσήσει περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Από αυτούς, περί τους 300.000 θα εκδηλώσουν σύνδρομο Long Covid ενώ περίπου 140.000 έχουν νοσήσει βαριά και μπορεί να εμφανίσουν σοβαρά και εμμένοντα προβλήματα.
Το μακροχρόνιο Covid αποτελεί μια σοβαρή κατάσταση που δυσκολεύει σημαντικά μια μεγάλη ομάδα πληθυσμού και απαιτεί έγκαιρη και εξειδικευμένη αντιμετώπιση.
Για την βέλτιστη διαχείριση του κάθε ασθενή με Long Covid, το Metropolitan Hospital δημιούργησε το εξειδικευμένο «Ιατρείο Μακροχρόνιου (Long) Covid», το οποίο προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα σε άτομα που παρουσιάζουν επιπλοκές/συμπτώματα που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά την ανάρρωση από κορωνοϊό.
Το πρόγραμμα παρακολούθησης στο «Ιατρείο Μακροχρόνιου (Long) Covid» περιλαμβάνει αξιολόγηση από εξειδικευμένη ομάδα ιατρών που αποτελείται από Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, εκτίμηση αναπνευστικής και καρδιακής λειτουργίας από πνευμονολόγο και καρδιολόγο, καθώς και μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων ανάλογα με την βαρύτητα και το είδος των συμπτωμάτων.
Μετά την ολοκλήρωση του κλινικοεργαστηριακού ελέγχου ακολουθεί η διάγνωση του υποκείμενου ιατρικού προβλήματος συσχετιζόμενου με την προηγηθείσα λοίμωξη και η αντίστοιχη θεραπευτική παρέμβαση.
Συντονιστής του Ιατρείου Mακροχρόνιου (Long) Covid είναι ο Καθηγητής Παθολογίας Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, Διευθυντής Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος του Metropolitan Hospital, σε συνεργασία με τον κ. Πέτρο Κανελλόπουλο, Παθολόγο του Metropolitan Hospital.
To πρόγραμμα απευθύνεται σε ασθενείς που νόσησαν με Covid 19 και:
- Εμφανίζουν συνεχιζόμενα συμπτώματα μετά και το πέρας 4 εβδομάδων από την έναρξη της λοίμωξης
- Ανέπτυξαν σημεία και συμπτώματα που δεν προϋπήρχαν κατά τη διάρκεια της νόσησης ή μετά από αυτή και διαρκούν περισσότερο από 12 εβδομάδες
- Νοσηλεύτηκαν για μακρό χρονικό διάστημα σε ΜΕΘ ή/και Κλινική Covid
- Υπέστησαν σοβαρή βλάβη της αναπνευστικής/καρδιαγγειακής ή/και άλλης ζωτικής λειτουργίας και απαιτείται θεραπευτική υποστήριξη
- Εμφανίζουν άτυπα συμπτώματα (π.χ., κόπωση, δύσπνοια, απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης, πόνο ή και πόνους σε διαφορετικά σημεία συμπεριλαμβανομένου του πονοκεφάλου, επίμονο βήχα, αλλαγή στην όσφρηση ή τη γεύση και διάρροια, δυσκολία στον ύπνο, άγχος και κατάθλιψη, αίσθημα παλμών, σφίξιμο ή πόνο στο στήθος, πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς, κ.ά.) που δεν μπορούν να αιτιολογηθούν
Τα συμπτώματα του long Covid
Τα συχνότερα συμπτώματα της long Covid περιλαμβάνουν: κόπωση, δύσπνοια και γνωσιακή εξασθένηση, απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης που ονομάζονται επίσης «θόλωση του εγκεφάλου», πόνο ή και πόνους σε διαφορετικά σημεία συμπεριλαμβανομένου του πονοκεφάλου, επίμονο βήχα, αλλαγή στην όσφρηση ή τη γεύση και διάρροια, κούραση, δυσκολία στον ύπνο, άγχος και κατάθλιψη, αίσθημα παλμών της καρδιάς, σφίξιμο ή πόνο στο στήθος, πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς.
Ενδεικτικά συμπτώματα του long Covid ανά Λειτουργικό Σύστημα
Αναπνευστικό Σύστημα:
- Πόνος στο στήθος
- Βήχας
- Δύσπνοια κατά την άσκηση
Ο χρόνος υποχώρησης των συμπτωμάτων εξαρτάται από την κατάσταση του αναπνευστικού πριν την λοίμωξη και από τη βαρύτητα αυτής. Κάποια από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν έως και 3 μήνες ή και περισσότερο.
Καρδιαγγειακό Σύστημα:
- Πόνος στο στήθος
- Δύσπνοια
- Αίσθημα παλμών / Αρρυθμία
- Κόπωση
Ανοσμία και αγευσία:
Η Covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της γεύσης και της οσμής. Εκτός από την απώλεια της ικανότητας για ανίχνευση οσμών, μείωση ή απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στην πρόσληψη τροφής, τη θρέψη των ασθενών, την ψυχολογική τους διάθεση και τελικά στην ποιότητα ζωής τους.
Οι διαταραχές αυτές συνήθως υποχωρούν σε λίγες εβδομάδες, επιμονή όμως των συμπτωμάτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβάλλει ειδική αντιμετώπιση.
Νευρολογικές διαταραχές:
Πρόκειται για διαταραχές που αφορούν:
- τις γνωστικές λειτουργίες
- τη λεκτική ικανότητα
- τις ακαδημαϊκές δεξιότητες
- τις κινητικές λειτουργίες
- αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά
Η οξεία Covid-19 λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις διεργασίες του εγκεφάλου (π.χ. αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλίτιδα), οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες αλλά και στις κινητικές ικανότητες και τη γλωσσική δεξιότητα του ασθενούς. Επίμονα συμπτώματα που δεν βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου συνήθως απαιτούν απεικονιστικό έλεγχο και τη συνεργασία ομάδας ειδικών.
Διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης:
- Δυσκολίες στην προσοχή και τη συγκέντρωση
- Απώλεια μνήμης ή δυσκολίες στην αποστήθιση και τη μάθηση
- Δυσκολίες στην ανάγνωση και την ορθογραφία
Κόπωση:
Ένας αριθμός ασθενών αναφέρουν αρκετές εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη σωματική κόπωση, μυαλγίες και μειωμένη φυσική αντοχή ακόμα και σε ήπιες δραστηριότητες στις οποίες ανταποκρίνονταν εύκολα πριν τη λοίμωξη. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται να αποκλειστούν επιπλοκές από το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό σύστημα. Η κόπωση μετά την λοίμωξη υποχωρεί συνήθως μετά από λίγες εβδομάδες και συστήνεται συνήθως ένα συγκεκριμένο καθημερινό εξατομικευμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και μια σταδιακή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
Κεφαλαλγία:
Η κεφαλαλγία αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα τόσο κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης, όσο και στο πλαίσιο του long-Covid συνδρόμου. Η προσέγγιση είναι ίδια με εκείνη που ακολουθείται σε οποιονδήποτε ασθενή με επίμονη κεφαλαλγία (λήψη ιστορικού, αξιολόγηση του χαρακτήρα της κεφαλαλγίας, ευρήματα από την νευρολογική εξέταση).
Άλλα σπανιότερα συμπτώματα που έχουν περιγραφεί:
- Γαστρεντερικές διαταραχές (διαρροϊκές κενώσεις, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου)
- Εξάνθημα
- Κατάθλιψη
- Αϋπνία
- Θρομβοεμβολικά επεισόδια
- Αρθρίτιδα
Διαγνωστικός έλεγχος για αξιολόγηση των επιπτώσεων της Covid-19
Ο έλεγχος περιλαμβάνει:
- Αξιολόγηση από Παθολόγο - Λοιμωξιολόγο
- Αξιολόγηση από Πνευμονολόγο
- Αξιολόγηση από Καρδιολόγο
- Αξιολόγηση από άλλες ειδικότητες, εφ’ όσον κριθεί σκόπιμο (Ψυχίατρο/Ψυχολόγο, Νευρολόγο, Ρευματολόγο, Αιματολόγο κλπ.)
Απεικονιστικές και άλλες εξετάσεις:
- Αξονική τομογραφία θώρακος
- Σπιρομετρία δυναμική πλήρης
- Έγχρωμο triplex καρδίας
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Και τις αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις όπως:
- γενική αίματος
- κάλιο
- νάτριο
- κρεατινή
- ουρία
- γλυκόζη
- SGOT/SGPT (AST/ALT)
- γ-GT
- χολερυθρίνη (ολική & άμεση)
- ολικά λευκώματα
- αλβουμίνη / λευκωματίνη
- γενική ούρων
- CPK
- τροπονίνη - υψηλής ευαισθησίας TNI - high sensitive (cTnI)
- D-Dimers
- χοληστερόλη
- HDL χοληστερόλη
- LDL χοληστερόλη
- Τριγλυκερίδια
- ουρικό οξύ
- LDH
- Φερριτίνη
- C.R.P.
- ταχύτητα καθιζήσεως ερυθρών (ΤΚΕ)
- αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ - ποσοτικός προσδιορισμός)
- TSH (θυροειδοτρόπος ορμόνη)
- Αξονική Τομογραφία (προαιρετικά)
Ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και την ιατρική εκτίμηση μπορεί να απαιτηθούν περαιτέρω εξετάσεις όπως Αξονική Αγγειογραφία, Μαγνητική Εγκεφάλου κλπ.
Τηλέφωνο για ραντεβού: 210 4809150, 210 4809160 (08:00 – 16:00)
Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.