Προεγχειρητική Διάγνωση
Σε περίπτωση εντόπισης οποιασδήποτε ύποπτης βλάβης, προτείνεται ιστολογική ταυτοποίηση αυτής με τη χρήση κόπτουσας βελόνας (core biopsy). Αυτό το πρωτόκολλο εφαρμόζεται σε όλα τα Διεθνή Breast Units, προσφέρει την μέγιστη διαγνωστική ακρίβεια και εξασφαλίζει σωστό προεγχειρητικό προγραμματισμό. Η σωστή προεγχειρητική διάγνωση, στην οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα, στην Κλινική Μαστού, είναι δυνατόν να επιτευχθεί με 3 διαφορετικούς τρόπους:
- Όταν η βλάβη είναι ψηλαφητή, με μια απλή διαδερμική βιοψία με κόπτουσα βελόνα (core biopsy).
- Εάν η βλάβη δεν είναι ψηλαφητή, αλλά εντοπίζεται στον υπέρηχο, τότε η λήψη του βιοπτικού υλικού γίνεται επίσης με διαδερμική βιοψία, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση (Ultrasound guided core biopsy).
- Εάν η βλάβη εντοπίζεται μόνο στην Μαστογραφία τότε η βιοψία γίνεται με στερεοτακτική προσέγγιση, μία πρωτοποριακή μέθοδο η οποία μπορεί να βάλει διάγνωση σε πολύ μικρές βλάβες καθώς και σε περιπτώσεις ύποπτων μικροαποτιτανώσεων.
Η Χειρουργική Κλινική Μαστού έχει την δυνατότητα να προσφέρει αυτή την αναίμακτη μέθοδο διάγνωσης, με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή της κ. Β. Βενιζέλου έτσι ώστε να είναι σίγουρο ότι θα τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη προσέγγιση.
Στην Κλινική μας, οι παραπάνω μέθοδοι έθεσαν με ακρίβεια την προεγχειρητική διάγνωση σε ποσοστό 98% των ασθενών όπως ανακοινώθηκε και στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΧΕΜ ( Ελληνική Χειρουργική Εταιρία Μαστού), το 2010.
Όλες οι μέθοδοι πραγματοποιούνται υπό τοπική αναισθησία, από μία πολύ μικρή τομή λίγων χιλιοστών και διαρκούν λίγα μόλις λεπτά.
Πλέον σε όλα τα Διεθνή Κέντρα Μαστού, η ταχεία βιοψία διεγχειρητικά εφαρμόζεται σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Η διάγνωση πρέπει να τίθεται πριν το χειρουργείο, έτσι ώστε η ασθενής να γνωρίζει από την αρχή τόσο πρόβλημα όσο και το σχεδιασμό αντιμετώπισης του, στον οποίο σε πολλές περιπτώσεις έχει δυνατότητα συμμετοχής.
Δεν είναι σωστό να λαμβάνεται η σοβαρότατη αυτή πληροφορία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, έτσι ώστε καμία γυναίκα να μην βρεθεί στην τρομερή αγωνία αν για παράδειγμα έχει καρκίνο ή όχι, ή ακόμα πιο τραγικό αν θα ξυπνήσει με μαστό ή όχι!
Βιοψία Λεμφαδένα Φρουρού
Σε ασθενείς στις οποίες έχει τεθεί η προεγχειρητική διάγνωση της κακοήθειας του μαστού με κάποια από τις πιο πάνω μεθόδους και ΔΕΝ υπάρχουν ψηλαφητοί λεμφαδένες στη σύστοιχη μασχάλη, ΠΡΕΠΕΙ να εφαρμόζεται η Βιοψία του Φρουρού Λεμφαδένα.
Στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, λίγη ώρα πριν το χειρουργείο, γίνεται εντοπισμός του ή των Φρουρών Λεμφαδένων μετά από έγχυση μιας πολύ μικρής ποσότητας ραδιοϊσοτόπου, μέσω των λεμφαγγείων του δέρματος του μαστού. Ακολουθεί Λεμφαγγειογραφία η οποία καταγράφει αυτό τον εντοπισμό. Επιπλέον μετά την είσοδο της αναισθησίας εγχύεται μικρή ποσότητα μπλε χρωστικής η οποία επίσης σκιαγραφεί το Φρουρό Λεμφαδένα μπλε.
Αυτός ο λεμφαδένας (ή οι λεμφαδένες, 1-4), ο οποίος είναι πολύ εύκολο να εντοπισθεί διεγχειρητικά, αφαιρείται και αποστέλλεται για ταχεία βιοψία. Αν αποδειχτεί αρνητικός για μεταστατική διήθηση, τότε δεν είναι απαραίτητο να γίνει ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός στη σύστοιχη μασχάλη.
Έτσι, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα της πολύ δυσάρεστης επιπλοκής ανάπτυξης λεμφοιδήματος, υπάρχει λιγότερος πόνος, άμεση κινητοποίηση του άνω άκρου και πολύ γρήγορη ανάρρωση. Η ασθενής μπορεί να γυρίσει ακόμα και την ίδια μέρα σπίτι της.
Έτσι λοιπόν ΜΟΝΟ στις περιπτώσεις όπου στον Λεμφαδένα Φρουρό θα βρεθεί μεταστατική διήθηση (και όχι μικρομετάσταση ή μεμονωμένα καρκινικά κύτταρα), απαιτείται ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός της σύστοιχης μασχάλης.
Πρόσφατες μελέτες εξάλλου, έχουν δείξει ότι και σε ορισμένες περιπτώσεις όπου υπάρχουν 1-2 θετικοί για μετάσταση λεμφαδένες φρουροί μπορεί να αποφευχθεί ο ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να υποβληθεί η ασθενής σε ογκεκτομή και όχι μαστεκτομή.
Ο Διευθυντής της Μονάδας Μαστού κ. Βενιζέλος είναι από τους πρώτους που εφάρμοσε στη χώρα μας τη μέθοδο της βιοψίας του φρουρού λεμφαδένα από τις αρχές του 2000.
Ογκοπλαστική Χειρουργική του μαστού
Μια σημαντική επίσης παροχή της Κλινικής Μαστού, όταν διαπιστωθεί προεγχειρητικά κακοήθεια, είναι ο σχεδιασμός του επικείμενου χειρουργείου, σε συνεργασία και με πλαστικούς χειρουργούς όταν πρόκειται για πιο πολύπλοκες και απαιτητικές επεμβάσεις. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα Ογκοπλαστικής επέμβασης ή άμεσης αποκατάστασης μετά από μαστεκτομή, όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη.
Οι Ογκοπλαστικές Τεχνικές εφαρμόζονται πλέον στη σύγχρονη χειρουργική κακοήθειας του μαστού και προσφέρουν:
- Ογκολογική ασφάλεια
- Σαφώς καλύτερα Αισθητικά αποτελέσματα αποκατάστασης του χειρουργημένου μαστού
Έτσι η ασθενής μετά την ογκοπλαστική αποκατάσταση, η οποία πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της επέμβασης από την χειρουργική ομάδα του κ. Βενιζέλου, έχει υποβληθεί σε μια απόλυτα ασφαλή ογκολογική επέμβαση η οποία συνοδεύεται από ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, που προσφέρει σημαντική στήριξη στην ψυχολογία της μετά από το πρώτο σοκ της διάγνωσης.
Σε αρκετές περιπτώσεις επίσης προσφέρεται και ταυτόχρονη επέμβαση στον ετερόπλευρο μαστό για λόγους συμμετρίας.
Επανορθωτικές επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή
Στη μονάδα μαστού του Metropolitan Hospital προσφέρεται η δυνατότητα της αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή.
Χρησιμοποιούνται όλοι οι τρόποι αποκατάστασης όπως:
- Τοποθέτηση ιστικών διατατήρων και μετά από 3-6 μήνες αντικατάσταση με μόνιμο ένθεμα σιλικόνης
- Κρημνός με χρησιμοποίηση του πλατύ ραχιαίου μυός και ενθέματος σιλικόνης σε ΜΙΑ μόνο χειρουργική επέμβαση
- Ελεύθερος κρημνός από την κοιλιακή χώρα με παράλληλη επέμβαση κοιλιοπλαστικής
Μαστεκτομή με διατήρηση δέρματος ή Μαστεκτομή με διατήρηση δέρματος και θηλής
Η μαστεκτομή με διατήρηση δέρματος και άμεση αποκατάσταση του μαστού, είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται στις περισσότερες περιπτώσεις των ασθενών που χρειάζονται μαστεκτομή και ιδιαίτερα σε ασθενείς με πολυεστιακό ή πολύ εκτεταμένο, ενδοπορικό καρκίνωμα insitu (DCIS). Η αποκατάσταση γίνεται είτε με ενθέματα σιλικόνης είτε με αυτόλογους ιστούς, κυρίως τον πλατύ ραχιαίο μυ.
Η κλινική μας έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό τέτοιων επεμβάσεων εφαρμόζοντας και τις δύο αυτές τεχνικές αποκατάστασης.
Τα αποτελέσματα αυτών έχουν ανακοινωθεί στο Πανελλήνιο Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής το 2012.
Στο αντίστοιχο συνέδριο εξάλλου, το 2013 η Κλινική Μαστού σε συνεργασία με την Κλινική Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής του Metropolitan, έλαβε ΕΠΑΙΝΟ για την καλύτερη εργασία σε σχέση με την αποκατάσταση του μαστού.
Όλα αυτά έχουν σαν στόχο οι ασθενείς στις οποίες έχει κριθεί απαραίτητη η μαστεκτομή, να μπορούν να έχουν έναν απόλυτα αποδεκτό, αισθητικά μαστό. Με τις Αποκαταστάσεις Μαστού γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή η τόσο σοβαρή αυτή απώλεια.
Προφυλακτική μαστεκτομή για ασθενείς που δεν έχουν νοσήσει από κακοήθεια μαστού αλλά φέρουν την γονιδιακή μετάλαξη BRCA1 και BRCA2
Σε γυναίκες που δεν έχουν νοσήσει αλλά φέρουν την μετάλλαξη των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, οι οποίες θα επιλέξουν μετά από διεξοδική συζήτηση αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή , προτείνεται επέμβαση με διατήρηση δέρματος και θηλών και ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος των μαστών σε αρκετές περιπτώσεις η όλη διαδικασία αποκατάστασης γίνεται σε ενα μόνο χειρουργείο.
Ογκολογικό Συμβούλιο
Στη Χειρουργική Κλινική Μαστού πραγματοποιείται, όπως σε όλες τις σύγχρονες Μονάδες Μαστού παγκοσμίως , εβδομαδιαίο ογκολογικό συμβούλιο όπου σε συνεργασία με τους Παθολόγους Ογκολόγους και τους Ακτινοθεραπευτές, λαμβάνονται αποφάσεις για την περαιτέρω θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο μαστού.
Ιατρείο γενετικής συμβουλευτικής
Στην Κλινική Μαστού λειτουργεί Ιατρείο παρακολούθησης ατόμων υψηλού κινδύνου με θετικό οικογενειακό ιστορικό, όπου λαμβάνεται πλήρες ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και σε συνεργασία με ειδικό βιολόγο-γενετιστή προτείνεται ότι είναι αναγκαίο και απαραίτητο βάσει διεθνών οδηγιών.
Ψυχολογική στήριξη
Οι ασθενείς της Κλινικής μαστού, πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση, όπου υπάρχει ανάγκη, υποστηρίζονται από ειδικό ψυχολόγο. Επίσης, υπάρχει στενή συνεργασία με την ΜΚΟ ¨Άλμα Ζωής¨ της οποίας εθελόντριες, έρχονται σε επαφή με ασθενείς που έχουν ανάγκη συζήτησης και υποστήριξης από γυναίκες που είχαν αντίστοιχη εμπειρία.
Επιστημονικό Έργο
Η Μονάδα Μαστού του Metropolitan συμμετέχει σε όλα τα πρωτόκολλα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού, καθώς και σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα με ομιλίες, εισηγήσεις, κυρίως σε θέματα Ογκοπλαστικής Χειρουργικής και αποτελεσμάτων από τη Βιοψία του φρουρού λεμφαδένα αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν στις παθήσεις μαστού.
Τη διεύθυνση όλων των υπηρεσιών που προσφέρει το Metropolitan Hospital στις Παθήσεις Μαστού αλλά και στον Προληπτικό Έλεγχο, την έχει ο κ. Βασίλης Βενιζέλος, Χειρουργός Μαστού, ειδικευμένος επί μια 15ετία στην Αγγλία. Στελεχώνεται με άριστο επιστημονικό προσωπικό και συνεργάζεται με καταξιωμένους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων όπως Ακτινολόγους, Παθολογοανατόμους, Πυρηνικούς γιατρούς, Πλαστικούς Χειρουργούς, Παθολόγους-Ογκολόγους, Ακτινοθεραπευτές και φυσικά άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
Η Μονάδα Μαστού υποστηρίζεται ιδιαίτερα και συνεργάζεται άμεσα με τα παρακάτω τμήματα:
- Β΄ Ογκολογική κλινική (Διευθυντής κ. Χ. Χριστοδούλου)
- Γ΄ Ογκολογική κλινική (Διευθυντής κ. Β. Μπαρμπούνης)
- Παθολογοανατομικό (Διευθύντρια κ. Κ. Πετράκη)
- Πυρηνικής Ιατρικής (Διευθυντής κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου)
- Κλινική Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (Διευθυντής κ. Α. Δημόπουλος)
Η Μονάδα Μαστού του Metropolitan λειτουργεί καθημερινά 9:00- 16:00.
Μπορείτε να κλείνετε ραντεβού καλώντας την:
κ. Δέσποινα Ζέρβα, Γραμματέα της Κλινικής Μαστού στο τηλ. 210 480 9541
Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες της Μονάδας Μαστού επικοινωνείτε με την κ. Μαρουλιώ Σταθουλοπούλου, Χειρουργό Μαστού, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Χειρουργικής Κλινικής Μαστού στο τηλ. 210 4809865.