Υπέρταση: Επηρεάζεται από την υψηλή θερμοκρασία & την υγρασία;

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία είναι δύο παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Το καλοκαίρι, η αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεαστεί από τις προσπάθειες του σώματος να μειώσει τη θερμοκρασία εκπέμποντας θερμότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία αυξάνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα. Αυτό προκαλεί ταχυκαρδία ενώ κυκλοφορεί διπλάσιο αίμα ανά λεπτό από ό,τι μια κανονική μέρα. 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προκύπτουν όταν έχει καύσωνα και η υγρασία είναι πάνω από 70%. Μερικοί άνθρωποι (υπέρβαροι ή έχουν καρδιακές, πνευμονικές ή νεφρικές παθήσεις) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να επηρεαστούν από την υγρασία και τον καύσωνα και ιδίως οι ηλικιωμένοι.

Η θερμότητα και ο ιδρώτας μπορούν επίσης να μειώσουν την ποσότητα των υγρών στο σώμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον όγκο του αίματος και να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να δροσίζεται και μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το καρδιαγγειακό σύστημα.

Όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από αυτά που λαμβάνονται, το σώμα μπορεί να μην έχει αρκετά υγρά για να εκτελέσει τις κανονικές του λειτουργίες. Οποιοσδήποτε μπορεί να αφυδατωθεί, κάτι που  μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Υπάρχουν άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω ηλικίας, χρόνιων παθήσεων ή υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως η εργασία ή η άσκηση.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: Ενήλικες με προβλήματα καρδιάς, πνεύμονες και νεφρούς, ενήλικες που λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε αλάτι ή χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, άτομα που έχουν καρδιακές παθήσεις.

Τα άτομα με ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να παρακολουθούν την αρτηριακή τους πίεση κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα. Θα πρέπει επίσης να πίνουν πολλά υγρά για να παραμείνουν ενυδατωμένοι, να αποφεύγουν τη μεσημεριανή ζέστη, να ακολουθούν υγιεινή διατροφή, να εφαρμόζουν αντηλιακό αν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και να φορούν καπέλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν έχετε αμφιβολίες, μείνετε μέσα σε ένα δροσερό περιβάλλον στο σπίτι σας.

Τα προειδοποιητικά σημάδια ότι το σώμα σας επηρεάζεται  με τη ζέστη περιλαμβάνουν:

Κρύο δέρμα, Σύγχυση, Ζάλη, Αποπροσανατολισμός, Ταχύς παλμός, Υπερβολική εφίδρωση, Κούραση, Πονοκέφαλος, Μυϊκές κράμπες ή σπασμοί, Ναυτία.

Θα πρέπει να βρίσκετε τρόπους να διατηρείτε το σώμα σας δροσερό κατά τη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών, θα πρέπει επίσης να αποθηκεύετε τα φάρμακά σας σωστά ώστε να μην εκτίθενται σε υπερβολική ζέστη. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεαστούν  από τις αλλαγές θερμοκρασίας. Αποθηκεύστε το φάρμακο σε δροσερό, ξηρό μέρος.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να παραμένετε ενυδατωμένοι και να ανταποκρίνεστε σε υψηλές θερμοκρασίες όπως τα αντιυπερτασικά ( β-αναστολείς και τα διουρητικά). Καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με τον προσωπικό σας γιατρό μήπως χρειασθεί τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής σας. 

Το Ιατρείο Υπέρτασης του Metropolitan Hospital

Αναδείχθηκε ως το πρώτο ιατρείο υπέρτασης σε ιδιωτικό νοσοκομείο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που πιστοποιήθηκε ως Κέντρο Αριστείας στην Υπέρταση (Center of Excellence) από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης (European Society of Hypertension - Ιούνιος 2021). Επίσης το Metropolitan Hospital είναι το πρώτο θεραπευτήριο στον ιδιωτικό χώρο που συμμετέχει στη συγγραφή των οδηγιών της υπέρτασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πιστοποίηση αυτή αναδεικνύει το Ιατρείο Υπέρτασης για την καινοτόμο δραστηριότητά του και την εξαιρετική ποιότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του στην έρευνα, τη διάγνωση, την αντιμετώπιση και τη θεραπεία της υπέρτασης.