Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Intensive Care Unit - ICU, διεθνώς) είναι ένα ειδικό τμήμα του Metropolitan όπου παρέχονται άμεσα υπηρεσίες Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ξεκινά από την Κοπεγχάγη το 1953 λόγω της επιδημίας πολιομυελίτιδας (επειδή πολλοί ασθενείς απαιτούσαν σταθερό αερισμό και παρακολούθηση). Από το 1960 αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα συνεχούς παρακολούθησης ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις και ξεκίνησε η δημιουργία ειδικών χώρων, που εξελίχθηκαν σε ΜΕΘ.
Η ΜΕΘ του Metropolitan, ξεκίνησε την λειτουργία της αμέσως με την έναρξη λειτουργίας του Θεραπευτηρίου.
ΔΥΝΑΜΗ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΘ
Αποτελείται από 14 κλίνες.
Κάθε κλίνη διαθέτει δικό της ξεχωριστό αναπνευστήρα και σύστημα παρακολούθησης (monitoring) του ασθενούς. Δύο από τις δεκαέξι διαθέσιμες κλίνες βρίσκονται σε χώρο απομονωμένο (box) για νοσηλεία ειδικών κατηγοριών ασθενών.
Στον χώρο της ΜΕΘ υπάρχει ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός (σε τέσσερις κλίνες) για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όταν αυτή κριθεί απαραίτητη. Στελεχώνεται από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό: γιατροί ειδικευμένοι και εξειδικευόμενοι στην Εντατική Θεραπεία (όλοι κατέχουν ήδη τον τίτλο μιας βασικής ιατρικής ειδικότητας):
- Γεωργιάδης Γεώργιος, Διευθυντής ΜΕΘ (Παθολόγος, Εντατικολόγος)
- Νίνος Σωτήριος, Αναπλ. Διευθυντής ΜΕΘ (Χειρουργός, Εντατικολόγος)
- Τόκτα Ρέα, Υποδιευθύντρια ΜΕΘ (Καρδιολόγος, Εντατικολόγος)
- Σαραντόπουλος Θεόδωρος, Επιμελητής ΜΕΘ (Αναισθησιολόγος, Εντατικολόγος)
- Σαγρής Κωνσταντίνος, Επιμελητής ΜΕΘ (Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος)
- Παγκάλου Ευγενία, Επιμελητής ΜΕΘ (Αναισθησιολόγος, Εντατικολόγος)
Περιλαμβάνει επίσης και λοιπούς ιατρούς ως επιστημονικούς συνεργάτες που καλύπτουν τις επιμέρους ανάγκες του τμήματος.
Στελεχώνεται με έμπειρο και επιστημονικά επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας με εξειδικευμένες γνώσεις.
Οι νοσηλευτές είναι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης με πολυετή εμπειρία στη φροντίδα των βαρέως πασχόντων.
Σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου είναι δυνατή η εφαρμογή των εξής τεχνικών:
- Διασωλήνωση τραχείας
- Εφαρμογή επεμβατικού και μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού
- Καθετηριασμός αρτηριών, κεντρικών φλεβών και πνευμονικής αρτηρίας
- Τοποθέτηση και διατήρηση προσωρινού καρδιακού βηματοδότη
- Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση
- Παροχέτευση υπεζωκότα
- Θεραπευτική και διαγνωστική βρογχοσκόπηση
- Κρικοθυρεοειδοτομή
- Διαδερμική τραχειοστομία
- Συνεχής υποκατάσταση νεφρικής λειτουργίας αιμοδιήθηση
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα και συνεχής παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών
- Συνεχής μέτρηση και παρακολούθηση αιμοδυναμικών παραμέτρων, κορεσμού μεικτού φλεβικού αίματος σε οξυγόνο και εξωαγγειακού πνευμονικού ύδατος με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο
- Διαθωρακικό και διοισοφάγειο υπερηχογράφημα καρδίας, υπερηχογράφημα θώρακος, κοιλίας και αγγείων, καθώς και διακρανιακό υπερηχογράφημα
- Τοποθέτηση και λειτουργία ενδοαορτικής αντλίας
- Μέτρηση γαλακτικού οξέος, ηλεκτρολυτών, γλυκόζης, αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη αίματος και η ανάλυση των αερίων αίματος, καθώς και η μέτρηση καρδιακής τροπονίνης, μυοσφαιρίνης, D-διμερών, και Pro-BNP
Επίσης, υπάρχει συνεχής κάλυψη από Ακτινολογικό Εργαστήριο, Εργαστήριο Υπερήχων, Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, Αξονικό και Μαγνητικό Τομογράφο, καθώς και από όλες τις ιατρικές ειδικότητες.
Για την αξιολόγηση της βαρύτητας των ασθενών χρησιμοποιούνται διάφορα συστήματα όπως το APACHE και SAPS και έτσι μπορεί να προβλεφθεί η θνητότητα και νοσηρότητα, τα κριτήρια εισαγωγής και η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό συμμετέχουν ενεργά σε πανελλήνια και παγκόσμια συνέδρια με αρκετές διακρίσεις (έπαινοι σε δημοσιεύσεις σε συνεργασία με το μικροβιολογικό εργαστήριο του Metropolitan).
Συμμετέχοθν επίσης σε παγκόσμια ερευνητικά πρωτόκολλα (phase II – III) για την εφαρμογή νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Στη ΜΕΘ επίσης υπάρχουν πάνω από 20 ιατρικά-νοσηλευτικά πρωτόκολλα, τα οποία κάθε χρόνο ελέγχονται από την Ομάδα Ποιότητας και επικαιροποιούνται σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες και τα πρότυπα.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
- Πρώιμη αντιμετώπιση σοβαρής σήψης/σηπτικής καταπληξίας
- Πρόληψη γαστρικών ελκών
- Πρωτόκολλο εισαγωγής και παρακολούθησης κεντρικής φλεβικής γραμμής και αρτηριακής γραμμής
- Πρόληψη και θεραπεία κατακλίσεων
- Νοσηλευτική φροντίδα επιπολής και εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης
- Αποδέσμευση από τον αναπνευστήρα (weaning)
- Πρωτόκολλο κινητοποίησης ασθενών
- Πρωτόκολλο πρόληψης πνευμονίας σχετιζόμενης με τον αναπνευστήρα (VAP)
- Καταστολή και αναλγησία στη ΜΕΘ
- Μεταγγίσεις αίματος και παραγόντων στη ΜΕΘ
- Πρωτόκολλο εντερικής σίτισης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Στη ΜΕΘ εφαρμόζεται εκτεταμένο πρόγραμμα αξιολόγησης της απόδοσης του τμήματος. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ελέγχονται εξειδικευμένοι δείκτες λοιμώξεων, θνησιμότητας, χρόνου νοσηλείας, κλινικής βαρύτητας περιστατικών και γενικότερα ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας. Βάσει των αποτελεσμάτων, σχεδιάζονται και εφαρμόζονται εξειδικευμένα πρωτόκολλα, σύμφωνα με διεθνείς οδηγίες και πρότυπα.
Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των πρωτοκόλλων στη ΜΕΘ παρακολουθούνται εντατικά και τα έως τώρα δεδομένα κατατάσσουν τη μονάδα μας σταθερά μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Ειδικά στον τομέα των λοιμώξεων και βάσει των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τα πολυανθεκτικά μικρόβια, αυτή η επιτυχία μας αποκτά μεγαλύτερη σημασία και μας δίνει επιπλέον κίνητρο για να συνεχίζουμε με στόχο την εξασφάλιση των βέλτιστων αποτελεσμάτων προς όφελος των ασθενών μας.
ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ
- Το επισκεπτήριο των ασθενών της ΜΕΘ έχει ορισθεί δυο φορές την ημέρα τις εξής ώρες: 12.30 έως 13.00 και 17.30 έως 18.00, καθημερινά όλη την εβδομάδα
- Πριν την είσοδο στη ΜΕΘ παρακαλούνται οι συνοδοί να φορούν την ειδική εφεστρίδα προς προφύλαξη των ασθενών. Προτείνουμε επίσης να βρίσκονται δίπλα στον ασθενή δυο άτομα τη φορά
- Σε πολλούς χώρους στη ΜΕΘ, υπάρχουν τοποθετημένες συσκευασίες ειδικού αλκοολούχου διαλύματος. Παρακαλούνται οι συνοδοί να το χρησιμοποιούν πριν και μετά την επίσκεψη στη ΜΕΘ, στα πλαίσια ελέγχου λοιμώξεων
- Η ενημέρωση γίνεται καθημερινά από τον διευθυντή του τμήματος, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας όλο το 24ώρο.