Η Πανελλήνια Διαδικτυακή Επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Κορωνοϊος: Επιπτώσεις – Εμβόλια» πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2020 στο Metropolitan General, την οποία χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης. Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «δεν περισσεύει κανένας σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας» και ότι «όλοι οι γιατροί του Ι.Σ.Α. πρέπει να είναι στο πρώτο μέτωπο». Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν έχει τελειώσει, βρισκόμαστε στο μέσον της πανδημίας και αναφέρθηκε στις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία στη Μακεδονία. Εισηγήθηκε να συνεχιστούν τέτοιου είδους επιστημονικές εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών.
Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Metropolitan General, κ. Θεόδωρος Ξενάκης μίλησε για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των ιατρών του Metropolitan General και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεχή προσπάθεια όλου του προσωπικού να μείνει μακριά από το χώρο του νοσοκομείου ο κορωνοϊός. Οι χαιρετισμοί έκλεισαν με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, όπου τονίστηκε η στενή συνεργασία επιστημόνων και Εκκλησίας και ευχαρίστησε τους γιατρούς για τη συνεισφορά τους στη θεραπεία του Αρχιεπισκόπου Ελλάδος Ιερώνυμου και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου και παρότρυνε όλους να συμβουλεύονται τους ειδικούς.
Από τους ομιλητές ο Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Γώγος και Διευθυντής Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Metropolitan General, αναφέρθηκε στα νεότερα δεδομένα όσον αφορά στη θεραπεία της COVID-19 (αντιϊκά φάρμακα, δεξαμεθαζόνη και μονοκλωνικά αντισώματα) αλλά κυρίως επικεντρώθηκε στη χρησιμότητα των εμβολίων, που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Σαρόγλου, Διευθυντής Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος του Metropolitan Hospital, παρότρυνε ότι στην αντιμετώπιση της COVID-19 προτεραιότητα πρέπει να έχει πρωτοβάθμια φροντίδα. Αυτό μπορεί να γίνει σε όσους έχουν θετικό τεστ κορωνοϊού με ένα ειδικό σκορ, σύμφωνα με το οποίο οι συνάνθρωποί μας χωρίζονται σε υψηλού και χαμηλού κινδύνου. Οι υψηλού κινδύνου ασθενείς μεταβαίνουν στο νοσοκομείο ενώ οι χαμηλού κινδύνου παραμένουν εντός της οικίας τους με συχνή, ανά 2-3 ημέρες, ιατρική παρακολούθηση, έστω και δια τηλεφωνικής επικοινωνίας καθώς και εργαστηριακό έλεγχο.
Ο Καθηγητής κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Επιστημονικός Σύμβουλος Oμίλου Hellenic Healthcare, ο οποίος συμμετείχε από το Παρίσι, τόνισε ότι το πρόβλημα οφείλεται πρώτον στη φλεγμονή από την αυξημένη παραγωγή κυτονινών και δεύτερον, στην αυξημένη θρόμβωση στα αγγεία των διαφόρων συστημάτων. Ο μηχανισμός της φλεγμονής πυροδοτεί τη θρόμβωση και γι' αυτό είναι άκρως απαραίτητη η αντιαιμοπεταλιακή και η αντιπηκτική αγωγή. Στη συνέχεια, η Διευθύντρια Αιματολογικής-Ογκολογικής Κλινικής του Metropolitan General, κα Μαρία Βασιλάκη αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των συνανθρώπων μας που πάσχουν από καρκίνο και την επίδραση του κορωνοϊού στη θεραπεία τους.
Τέλος, το σημαντικό αυτό επιστημονικό έργο συντονίστηκε από το Διευθυντή του Τομέα Καρδιάς Metropolitan General, κ. Στέφανο Φούσα, ο οποίος επισήμανε ότι εξαιτίας του κορωνοϊού στο καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να προκληθεί οξεία μυοκαρδίτιδα, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες κ.ά.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ ολόκληρη την επιστημονική εκδήλωση με τις επιμέρους ομιλίες.