ι σημαίνει για έναν ασθενή μια πρωτοποριακή θεραπεία; Ελπίδα και προσμονή. Και στην περίπτωση του ασθενούς με μελάνωμα άκρου με πολλαπλές υποτροπές, ο οποίος υποβλήθηκε σε μια τέτοια θεραπεία στην Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας και Κέντρου Περιοχικών Θεραπειών του Metropolitan Hospital το αποτέλεσμα ξεπέρασε και τις ελπίδες και τις προσδοκίες του και συνάντησε τις προσδοκίες της ιατρικής ομάδας που προχώρησε σε αυτήν.
Ποιο ήταν αυτό το αποτέλεσμα; Ήταν η πλήρης εξάλειψη των μεταστατικών εστιών και η εξαφάνιση μελανώματος άκρου με πολλαπλές υποτροπές οι οποίες δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς σε όλες τις φαρμακευτικές θεραπείες καθώς και σε επαναλαμβανόμενες εκτομές. Ποια ήταν η θεραπεία; Ήταν η χορήγηση περιοχικής χημειοθεραπείας στο άκρο με τη μέθοδο HILP. Ποιος ήταν ο θεράπων ογκολόγος; Ο Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, Διευθυντής της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας και Κέντρου Περιοχικών Θεραπειών του Metropolitan Hospital.
Το περιστατικό
Το περιστατικό αφορούσε ασθενή 60 ετών, υγιή πλην της κακοήθειας του μελανώματος.
Αρχική διάγνωση της νόσου έγινε το 2016, μετά από βιοψία σπίλου που αφαιρέθηκε από το δεξιό πόδι και βάθος νόσου 2.8mm (κατά Breslow). Ακολούθησε χειρουργείο ευρείας εκτομής σε συνδυασμό με αρνητικό έλεγχο βουβωνικού λεμφαδένα φρουρού.
Στα τέλη του 2020, 4 χρόνια μετά, εμφανίστηκε υποδόρια υποτροπή στο δεξιό γόνατο. Ο ασθενής υπεβλήθη σε εκτομή για άλλη μια φορά και άρχισε η χορήγηση ανοσοθεραπείας (Opdivo). Στις αρχές του 2021 λόγω επιπρόσθετης υποτροπής έγινε επανεκτομή. Μισό χρόνο μετά και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2021, στην απεικόνιση με PET εμφανίστηκαν επιπλέον υποτροπές στον δεξιό έσω μηρό και το γόνατο, ενώ ο ασθενής υπεβλήθη σε τέταρτο συνολικά χειρουργείο εκτομής της επανεμφάνισης της νόσου (in transit μεταστάσεις).
Σε αυτή τη φάση έγινε έλεγχος μεταλλάξεων (αρνητικός) και αλλαγή της ανοσοθεραπείας σε Yervoy και ακολούθως σε Keytruda, όπως επίσης και έναρξη ακτινοθεραπείας. Παρά τη θεραπεία, στο τέλος του 2021 εμφανίστηκε πολλαπλή υποτροπή στην έσω επιφάνεια του δεξιού μηρού, στη γαστροκνημία, αλλά αυτή τη φορά και σε μηροβουβωνικό λεμφαδένα.
Η μέθοδος HILP
Μετά από διεπιστημονική συζήτηση, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί θεραπεία με αφαίρεση των βουβωνικών λεμφαδένων και περιοχική χορήγηση χημειοθεραπείας στο άκρο (HILP − Hyperthermic Isolated Limb Perfusion). H θεραπευτική αυτή μέθοδος τυγχάνει έγκρισης και από τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρωτόκολλα αντιμετώπισης κακοηθών νόσων (NCCN - National Comprehensive Cancer Network).
Το Φεβρουάριο του 2022 διεξήχθη το χειρουργείο χωρίς επιπλοκές και ο ασθενής πήρε εξιτήριο μετα από δύο εβδομάδες νοσηλείας. Στο αποτέλεσμα της παθολογοανατομικής έκθεσης 2 από τους 7 εξαιρεθέντες λεμφαδένες εμφάνισαν μεταστατική διήθηση. Η μεταθεραπευτική παρακολούθηση του ασθενούς ήταν φυσιολογική και τα ευχάριστα νέα ήρθαν με την απεικόνιση με PET που ακολούθησε τον Απρίλιο του 2022, με εξάλειψη των μεταστατικών εστιών.