To Metropolitan Hospital προσφέρει δωρεάν κλινικό έλεγχο για την ανίχνευση ύπαρξης κήλης, συνεχίζοντας έτσι τις δράσεις του, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».
Οι εξετάσεις θα διενεργούνται από την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, στους χώρους του θεραπευτηρίου.
Για να κλείσετε ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 210 4809150 -160 και ώρες 10πμ-16μμ.
Τι είναι η κήλη και πως θεραπεύεται;
Τι είναι η κήλη;
Όταν εμφανίζεται η κήλη, σημαίνει ότι τα εσωτερικά στρώματα των κοιλιακών μυών αδυνατίζουν, δημιουργώντας εξόγκωμα . Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο μία σαμπρέλα σπρώχνει μέσα από ένα κατεστραμμένο λάστιχο (ρόδα αυτοκινήτου) έτσι και η εσωτερική επένδυση της κοιλιάς σπρώχνει μέσα από την αδυνατισμένη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος δημιουργώντας ένα μικρό μπαλόνι – σαν σάκο. Αυτό μπορεί να επιτρέψει μία στροφή του εντέρου ή του κοιλιακού ιστού να σπρώξει μέσα στον σάκο. Η κήλη μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο ή άλλα ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα, τα οποία μπορεί να απαιτούν επείγουσα επέμβαση.
Άνδρες και γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κήλη.
Το πρόβλημα της κήλης δεν βελτιώνεται με τον καιρό ούτε μπορεί να φύγει (να θεραπευθεί) από μόνη της.
Πως μπορείτε να γνωρίζετε αν πάσχετε από κήλη;
Οι συνήθεις περιοχές, στις οποίες εμφανίζονται κήλες είναι στους βουβώνες (βουβωνοκήλη), στον ομφαλό (ομφαλοκήλη) και στην περιοχή προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης (μετεγχειρητική κοιλιοκήλη).
Συνήθως είναι εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος μία κήλη. Μπορεί να παρουσιασθεί κάποιο εξόγκωμα κάτω από το δέρμα. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα, όταν βήχετε ή κάποιο τράβηγμα κατά την ούρηση ή την αφόδευση ή όταν στέκεστε όρθιοι ή κάθεστε για πολλή ώρα.
Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και άμεσος ή κάποιος υπόκωφος πόνος, ο οποίος χειροτερεύει προς το τέλος της ημέρας.
Έντονος, συνεχής πόνος, ερύθημα και ευαισθησία είναι σημάδια ότι η κήλη μπορεί να έχει παγιδευτεί ή περισφιχθεί. Αυτά τα συμπτώματα είναι αιτία για να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.
Ποιες επιλογές θεραπείας υπάρχουν;
Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για κάποιον που πάσχει από κήλη.
Η συντηρητική αγωγή με χρήση κηλεπιδέσμου σπανίως συνιστάται διότι συνήθως δεν είναι αποτελεσματική.
Οι περισσότερες κήλες απαιτούν χειρουργική επέμβαση.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις, σήμερα, γίνονται με δύο μεθόδους.
- Η πρώτη είναι η κλασσική μέθοδος, η οποία γίνεται με εξωτερική τομή στον βουβώνα ή σε όποια άλλη περιοχή είναι η κήλη. Η τομή επεκτείνεται από το δέρμα, στο υποδόριο λίπος και επιτρέπει στον χειρουργό να φθάσει στο επίπεδο της βλάβης. Ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος για να αποκαταστήσει την βλάβη. Η μέθοδος αυτή γίνεται με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία.
- Η δεύτερη μέθοδος είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης. Σ’αυτή την μέθοδο, ένα λαπαροσκόπιο (μικροσκοπικό τηλεσκόπιο) συνδεδεμένο με μία ειδική κάμερα εισάγεται μέσω ενός σωλήνος, επιτρέποντας στον χειρουργό να βλέπει την κήλη και τον περιβάλλοντα ιστό σε μία οθόνη τηλεοράσεως. Και κάποιοι άλλοι σωλήνες εισάγονται στην κοιλιακή χώρα, επιτρέποντας στον χειρουργό να δουλέψει εσωτερικά. Η κήλη αποκαθίσταται από την πίσω πλευρά του κοιλιακού τοιχώματος. Ενα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος εφαρμόζεται πάνω στην βλάβη της κήλης και σταθεροποιείται στην θέση του με μικρά χειρουργικά clips. Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία.
Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Κήλης
Η Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση της Κήλης είναι μία πρόσφατη τεχνική, η οποία χρησιμοποιείται για να διορθωθούν σχισίματα στο κοιλιακό τοίχωμα χρησιμοποιώντας μικρές τομές, τηλεσκόπια και πλέγμα. Η μέθοδος αυτή προσφέρει γρηγορότερη επιστροφή στην εργασία και στις κανονικές δραστηριότητες και ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου
Ποιές είναι οι επιπλοκές της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της κήλης
Κάθε είδους χειρουργική επέμβαση μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές. Οι κύριες επιπλοκές μίας χειρουργικής επέμβασης είναι η αιμορραγία και η φλεγμονή, οι οποίες είναι ασυνήθιστες.
Υπάρχει ένας ελάχιστος κίνδυνος για τραυματισμό της ουροδόχου κύστεως, των εντέρων, των αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων ή του σπερμικού σωλήνα που οδηγεί στους όρχεις.
Δυσκολία στην ούρηση μετά το χειρουργείο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί προσωρινά ένας ουροκαθετήρας.
Μετά την αποκατάσταση της κήλης, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επανεμφάνισης της μακροπρόθεσμα.
Τι γίνεται αν η επέμβαση δεν μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά;
Σε κάποιο μικρό αριθμό ασθενών η λαπαροσκοπική μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί λόγω της αδυναμίας να έχουμε καθαρή εικόνα ή να χειριστούμε αποτελεσματικά τα όργανα του ασθενούς. Παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να μετατρέψουμε μία επέμβαση σε «ανοικτή» είναι η παχυσαρκία, ιστορικό προηγούμενης επέμβασης στην κοιλιακή χώρα που έχει προκαλέσει βαθειά βλάβη στον ιστό ή αιμορραγικά προβλήματα κατά την διάρκεια της επέμβασης. Η απόφαση να γίνει «ανοικτή» επέμβαση έγκειται στην κρίση του χειρουργού σας πριν ή ακόμη και κατά την διάρκεια της
Τι πρέπει να περιμένετε μετά την επέμβαση
Μετά την επέμβαση θα μεταφερθείτε στην αίθουσα της ανάνηψης όπου θα παραμείνετε μέχρι να συνέλθετε τελείως από την νάρκωση.
Μόλις συνέλθετε εντελώς, μπορείτε να περπατήσετε μπορείτε να φύγετε.
Μετά την επέμβαση θα έχετε κάποιο πόνο, ο οποίος συνήθως διαρκεί 24 με 48 ώρες.
Αν παρουσιάσετε πυρετό, ρίγη, εμέτους, δυσουρία θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον χειρουργό σας.
Με την λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης, το πιθανότερο είναι να μπορέσετε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες (μπάνιο, οδήγηση, ανέβασμα σκάλας, άρση βάρους, εργασία και σεξουαλικές δραστηριότητες) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Αν ο μετεγχειρητικός πόνος παρατείνεται και δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα, που σας έχουν συστήσει, θα πρέπει να ενημερώσετε τον χειρουργό σας.
Θα πρέπει να κανονίσετε έναν μετεγχειρητικό επανέλεγχο από τον χειρουργό σας σε δύο (2) περίπου εβδομάδες από την ημέρα του χειρουργείου.
Φωτογραφικό Υλικό
https://www.metropolitan-hospital.gr/el/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/337-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%B7%CE%BB%CE%B7%CF%83#sigProIdca93c98310