Tι είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ):
Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) προκαλούν βλάβη του εγκεφάλου που οφείλεται σε διακοπή της παροχής αίματος σε μια περιοχή (ισχαιμικό ΑΕΕ) ή σε αιμορραγία από ρήξη ενός αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ).
Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) παγκοσμίως είναι η:
- Δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών
- Πρώτη σε συχνότητα αιτία αναπηρίας του πληθυσμού
- Δεύτερη αιτία ανοϊκής συνδρομής
Στην Ελλάδα
- Η ετήσια επίπτωση των ΑΕΕ κυμαίνεται στα 310 περίπου ΑΕΕ ανά 100.000 ανθρώπους ηλικίας 45-85 ετών, με 33.000 περίπου νοσηλείες.
- Η επίπτωση παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση λόγω αύξησης του μέσου χρόνου ζωής και του επιπολασμού πολλών παραγόντων κινδύνου για ΑΕΕ, όπως υπέρταση, διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, κάπνισμα, αλκοόλ, καρδιοπάθειες, κ.λπ.
- Η θνησιμότητα μετά από ΑΕΕ τον πρώτο μήνα ανέρχεται στο 26% και φθάνει σε ένα χρόνο το 37% περίπου των ασθενών με ΑΕΕ.
- Το 1/3 των επιζώντων από ΑΕΕ παρουσιάζουν αναπηρία και χρειάζονται συνεχή βοήθεια, υποστήριξη ή επίβλεψη από άλλο πρόσωπο.
Στην Ευρώπη κάθε χρόνο συμβαίνουν 1.900.000 νέα
επεισόδια ΑΕΕ με κόστος νοσηλείας άνω των 38 δισ. ευρώ.
Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ESO (EUROPEAN STROKE ORGANISATION)
Μία ακόμη διεθνής διάκριση για το Metropolitan Hospital έρχεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό European Stroke Organisation. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού, στο Μetropolitan απονεμήθηκε το πιστοποιητικό ESO (European Stroke Organisation) για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας - Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΜΑΦ/ ΑΕΕ) του Θεραπευτηρίου.
H Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας - Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Μetropolitan είναι η πρώτη και η μοναδική αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη μονάδα εγκεφαλικών στην Ελλάδα που δέχεται ασθενείς 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Απαρτίζεται από εξειδικευμένους νευρολόγους και επεμβατικό νευροακτινολόγο παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας. Εφαρμόζει τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα, με θεραπείες που μπορούν να αποτρέψουν την αναπηρία μετά από εγκεφαλικό.
Η πιστοποίηση Certified ESO Stroke Unit καταδεικνύει ότι η ομάδα των ειδικών νευρολόγων της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του Metropolitan Hospital είναι πρώτη στην Ελλάδα και ανάμεσα στις κορυφαίες στην Ευρώπη.
Το Μetropolitan Hospital με την πιστοποίηση αυτή συμμετέχει στην κινητοποίηση των διεθνών οργανισμών με το σύνθημα “Time is brain” για την ευαισθητοποιήση των ασθενών, ώστε να προσέρχονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα θεραπευτήρια μετά την εμφάνιση των πρώτων ύποπτων συμπτωμάτων. Η άμεση προσέλευση του ασθενούς είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την έκβαση της υγείας του, καθώς εξασφαλίζει τη διόρθωση των πιθανών αιτιοπαθογενετικών παραγόντων και προλαμβάνει την επέκταση της βλάβης.
H μόνη στην Ελλάδα πιστοποιημένη από τον ESO (European Stroke Organisation) Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, η Μονάδα Εγκεφαλικών του Metropolitan, μετράει ήδη 3 Angels Award. Ένα Platinum Award για το 4ο τρίμηνο του 2017, ένα Gold Award για το πρώτο τρίμηνο του 2018 και ένα Gold Award για το 3ο τρίμηνο του 2018. Και η προσπάθεια συνεχίζεται...
ΣΥΣΤΗΜΑ RAPID
“Certified ESO Stroke Unit” στο Θεραπευτήριο από τον Οργανισμό “European Stroke Organisation”.
Στις περιπτώσεις των εγκεφαλικών επεισοδίων το «εγκαίρως» είναι ζωή, κυριολεκτικά. Το πρώτο «εγκαίρως» αφορά τον ίδιο τον πάσχοντα και τους οικείους του, τους συγγενείς του ή οποιονδήποτε είναι κοντά του την κρίσιμη στιγμή, που κάποιο ύποπτο σύμπτωμα εκδηλώνεται. Πρέπει, επειγόντως, να αναζητηθεί ιατρική φροντίδα. Αυτός είναι ο λόγος που η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας - Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Μetropolitan είναι η πρώτη και η μοναδική αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη μονάδα εγκεφαλικών στην Ελλάδα που δέχεται ασθενείς 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο. Για να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε εγκεφαλικό επεισόδιο εγκαίρως από εξειδικευμένους νευρολόγους και επεμβατικό νευροακτινολόγο και να παρασχεθούν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας με βάση διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα, καθώς και θεραπείες που μπορούν να αποτρέψουν την αναπηρία μετά από εγκεφαλικό. Σήμερα, στο δύσκολο αυτό έργο τους, οι γιατροί έχουν την πολύτιμη βοήθεια ενός πρωτοποριακού συστήματος. Πρόκειται για το σύστημα διάγνωσης RAPID, το οποίο, πρώτο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, εγκατέστησε και λειτουργεί το Metropolitan Hospital.
Περισσότερα για το Σύστημα RAPID εδώ.
ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ: Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΘΡΟΜΒΕΚΤΟΜΗ
Τι είναι η Μηχανική Θρομβεκτομή;
Στο οξύ εγκεφαλικό με απόφραξη μεγάλου αγγείου, έχουμε ένα θρόμβο που έχει αποφράξει ένα μεγάλο αγγείο του εγκεφάλου. Η μη διάνοιξη του αγγείου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνεπάγεται μεγάλη θνητότητα και λειτουργική ανικανότητα, δηλαδή να μην μπορούμε να μιλήσουμε ή να κινήσουμε την μια πλευρά μας.
Με την μηχανική θρομβεκτομή γίνεται παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας στο πόδι, όπως η στεφανιογραφία. Με ειδικούς καθετήρες φθάνουμε στο αγγείο που είναι αποφραγμένο από το θρόμβο, και τοποθετούμε ένα ειδικό στεντ (stent retriever ή στεντ ανάκτησης του θρόμβου) που ανοίγει μέσα στο θρόμβο. Υπό συνεχή αναρρόφηση βγάζουμε το στεντ μαζί με το θρόμβο έξω από το αγγείο.
Περισσότερα για τη Μηχανική Θρομβεκτομή εδώ.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΕΕ
1. Άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων ενός ΑΕΕ
Πολλές φορές τα πρώτα συμπτώματα ενός ΑΕΕ που μπορούν να προειδοποιήσουν τον ασθενή είναι η παροδική ή αιφνίδια εγκατάσταση:
- Αιμωδίας ή αδυναμίας ενός άκρου
- Δυσκολία άρθρωσης λέξεων ή κατανόηση του λόγου
- Διαταραχή όρασης ενός ή και των δύο οφθαλμών
- Δυσκολία βάδισης
- Αστάθεια ή ίλιγγος
- Έντονη κεφαλαλγία σε άτομα που δεν πάσχουν από κεφαλαλγίες
2. Χρόνος προσέλευσης στο νοσοκομείo
Η άμεση προσέλευση του ασθενούς είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την έκβαση της ασθένειας, για τους εξής λόγους:
- Εξασφαλίζει τη διόρθωση των πιθανών αιτιοπαθογενετικών παραγόντων του ΑΕΕ και προλαμβάνει την επέκταση της βλάβης
- Δίνει τη δυνατότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να εφαρμοστούν οι νεότερες θεραπευτικές αγωγές που μειώνουν στατιστικώς σημαντικά την αναπηρία και τη θνησιμότητα των ασθενών με ΑΕΕ
- Οι θεραπείες αυτές μπορούν να γίνουν τις πρώτες μόνο ώρες από την εγκατάσταση του ΑΕΕ και έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσο συντομότερα εφαρμοστούν.Συγκεκριμένα η ενδοφλέβια θρομβόλυση μπορεί να γίνει εντός 4 ½ ωρών και η ενδαρτηριακή θρομβεκτομή εντός 6 ωρών από την εγκατάσταση του ΑΕΕ
Στην Ελλάδα η ετήσια επίπτωση των ΑΕΕ (Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια) κυμαίνεται στα 310 περίπου ανά 100.000 ανθρώπους ηλικίας 45 - 85 ετών, με 33.000 νοσηλείες
Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν κινητοποιηθεί με το σύνθημα “Time is brain” για να ευαισθητοποιήσουν τους ασθενείς ώστε να προσέρχονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο νοσοκομείο μετά την εμφάνιση των πρώτων ύποπτων συμπτωμάτων ΑΕΕ.
TΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΕΕ (ΜΑΦ/ΑΕΕ)
Η ΜΑΦ/ΑΕΕ είναι μια μονάδα συνεχούς παρακολούθησης και καταγραφής των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών με ΑΕΕ, που γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικά εκπαιδευμένων νευρολόγων και νοσηλευτών.
Η ομάδα των ειδικών νευρολόγων οργανώνει και συντονίζει με τη συνεργασία και ιατρών άλλων ειδικοτήτων (ακτινολόγων επεμβατιστών, νευροχειρουργών, νευροαπεικονιστών, καρδιολόγων, αγγειοχειρουργών, παθολόγων, φυσιάτρων κ.λπ.) την εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών με ΑΕΕ.
Στη ΜΑΦ/ΑΕΕ υπάρχει δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων που βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση των αιτιοπαθογενετικών μηχανισμών του ΑΕΕ.
Οι εξετάσεις αυτές βοηθούν και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των αιτιών επιδείνωσης της νευρολογικής σημειολογίας κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών νοσηλείας και υποδεικνύουν την κατάλληλη θεραπεία.
Συγκεκριμένα μπορούν να διενεργηθούν οι ακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις:
- Διαγνωστικός έλεγχος βατότητας των ενδοκράνιων αγγείων και χαρτογράφηση της παράπλευρης κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο με διακρανιακό Doppler / Duplex με ή χωρίς σκιαγραφική ουσία
- Συνεχής καταγραφή αιματικής ροής για 60΄με διακρανιακό Doppler στο πλαίσιο ανίχνευσης μικροεμβόλων σε ασθενείς με αθηρωματικές πλάκες στα εξωκράνια αγγεία
- Διακρανιακό Doppler με κατακράτηση της αναπνοής στο πλαίσιο εκτίμησης της αγγειοκινητικής αντιδραστικότητας
- Διακρανιακό Doppler με έγχυση αεροφυσσαλίδων στο πλαίσιο διάγνωσης του ανοικτού ωοειδούς τρίματος
- Διακρανιακό Doppler στο πλαίσιο εκτίμησης της ενδοκράνιας υπέρτασης/ εγκεφαλικού οιδήματος σε ασθενείς με εκτεταμένα ισχαιμικά έμφρακτα
Η άμεση παρέμβαση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει
τις επιπλοκές από 20 έως 50%.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΦ/ΑΕΕ
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες (επιπέδου Ι επιστημονικής τεκμηρίωσης) της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Παθήσεων, οι ΜΑΦ/ΑΕΕ παρέχουν τα παρακάτω πρακτικά οφέλη:
- Έγκαιρη αντιμετώπιση των ΑΕΕ και των επιπλοκών τους από το καρδιαγγειακό, αναπνευστικό και άλλα νοσήματα που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση του ασθενούς. Η άμεση παρέμβαση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις επιπλοκές από 20 έως 50%.
- Η νοσηλεία των ασθενών στη ΜΑΦ βελτιώνει στατιστικώς σημαντικά την αναπηρία και τη θνησιμότητα.
- Μπορεί να γίνει πιστή εφαρμογή των διεθνών θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
- Δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής με ασφάλεια των νέων και αποτελεσματικότερων θεραπειών των ΑΕΕ και των επιπλοκών τους, όπως ενδοφλέβια θρομβόλυση, ενδαρτηριακή θρομβεκτομή, επείγουσα ενδαρτηρεκτομή, ημικρανιεκτομή κ.λπ.
- Ειδικότερα η εφαρμογή της ενδοφλέβιας θρομβόλυσης αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία αντιμετώπισης των ασθενών με ΑΕΕ, η οποία βελτιώνει τα νευρολογικά ελλείματα, την αναπηρία και την ποιότητα ζωής σε όλες τις υποομάδες ασθενών με ΑΕΕ. Η θρομβόλυση απαιτεί συνεχή παρακολούθηση της νευρολογικής σημειολογίας και των ζωτικών λειτουργιών του ασθενούς κατά το πρώτο 24ώρο της θεραπείας και δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια σε γενικούς θαλάμους νοσηλείας.
- Κατά τη νοσηλεία στη ΜΑΦ γίνεται η επιλογή των ασθενών για άλλες επείγουσες παρεμβάσεις, όπως θρομβεκτομή ή θρομβο-αναρρόφηση, επείγουσα ενδαρτηρεκτομή, αγγειοπλαστική και stent, εμβολισμός ανευρυσμάτων και αρτηριοφλεβωδών επικοινωνιών, μηχανική ή φαρμακευτική λύση αγγειόσπασμου κ.λπ.
- Γρήγορη έναρξη θεραπείας αποκατάστασης με τη βοήθεια των ειδικών κλινών.
- Μείωση της διάρκειας παραμονής στο θεραπευτήριο και κατά συνέπεια ελάττωση του συνολικού κόστους νοσηλείας. Συγκεκριμένα οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΑΦ/ΑΕΕ έχουν κατά μέσο όρο τρεις λιγότερες ημέρες νοσηλείας συγκριτικά με τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικούς θαλάμους θεραπευτηρίου.
Η άμεση προσέλευση του ασθενούς είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την έκβασή του.
24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ, 365 ΗΜEΡΕΣ
Στο Metropolitan Hospital λειτουργεί μια σύγχρονη ΜΑΦ/ΑΕΕ, στα πρότυπα διεθνών προδιαγραφών
- Η ΜΑΦ έχει επανδρωθεί με έμπειρους εξειδικευμένους ιατρούς όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων και είναι σε θέση να δεχθεί ασθενείς όλο το 24ώρο
- Η μονάδα είναι η πρώτη οργανωμένη και πλήρως εξοπλισμένη ΜΑΦ/ΑΕΕ στην Ελλάδα και έχει στόχο να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χώρα μας.
ΕΠAΝΔΡΩΣΗ ΜΟΝAΔΟΣ
- Διευθυντής: Ελευθέριος Σταμπουλής, ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνεργασία εξωτερικών πανεπιστημιακών συμβούλων
- Επεμβατικός νευροακτινολόγος: Γεώργιος Μαγκούφης
- Ειδικοί Νευρολόγοι ΜΑΦ: Οδυσσέας Καργιώτης - Απόστολος Σαφούρης
- Δέκα Νευρολόγοι: Συνεργάτες που θα καλύπτουν το τμήμα όλο το 24ώρο
- Νευροχειρουργοί: Δημήτριος Ρολόγης και συνεργάτες
- Σύμβουλοι: Νευροαπεικονιστές, καρδιολόγοι, αγγειοχειρουργοί, παθολόγοι, φυσίατροι κ.ά.
- Νοσηλεύτριες: 6 απόφοιτοι Πανεπιστημίου και ΤΕΙ
Η μονάδα είναι η πρώτη οργανωμένη και πλήρως εξοπλισμένη ΜΑΦ/ΑΕΕ στην Ελλάδα και έχει στόχο να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην χώρα μας.
Λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο, 365 ημέρες
ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ (ACUTE STROKE UNIT)
Eθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, 185 47 Νέο Φάληρο
210 4809000, 210 4809150