Παγκόσμια προβολή είχαν οι πρωτοποριακές ενδοσκοπικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν εντελώς δωρεάν σε Έλληνες ασθενείς στο Θεραπευτήριο Metropolitan, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Αθηναϊκού Συμποσίου για την πρόληψη του καρκίνου του πεπτικού συστήματος, που διεξήχθη στις 8 και 9 Ιουλίου, από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία. Οι επεμβάσεις, που εκτελέστηκαν με πρωτοποριακές τεχνικές, μεταδόθηκαν διαδικτυακά σε 150 χώρες, ενώ παράλληλα 25 διεθνούς φήμης καθηγητές από 12 χώρες τις παρακολούθησαν σε live demonstration, από το ξενοδοχείο Hilton.
Μεταξύ των επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Θεραπευτήριο Metropolitan ήταν η ενδοσκοπική αφαίρεση τμήματος του στομάχου σε έναν ασθενή 87 ετών, ο οποίος χωρίς να αντιμετωπίσει την παραμικρή δυσκολία μετά την επέμβαση έλαβε εξιτήριο 3 μέρες μετά απ’ αυτήν, καθώς και η αφαίρεση ενός ευμεγέθους πολύποδα 10 εκατοστών!
Οι προηγμένες ενδοσκοπικές πράξεις στις οποίες προέβησαν οι χειρουργοί στο Metropolitan έχουν αποδειχθεί ισχυρό εργαλείο στα χέρια έμπειρων γαστροσκόπων, καθώς δίνουν τη δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης αλλά και θεραπείας νοσημάτων του πεπτικού, συμπεριλαμβανομένων των νεοπλασμάτων αρχικού σταδίου, μέσω των φυσικών οδών του ανθρώπινου σώματος, από τον οισοφάγο έως και το παχύ έντερο, χωρίς να υφίσταται ο ασθενής την ελάχιστη ταλαιπωρία.
Είναι ανώδυνες, αξιόπιστες και ασφαλείς πράξεις και μεταξύ των πλεονεκτημάτων τους είναι η δυνατότητα εκτέλεσής τους χωρίς γενική αναισθησία, η ελαχιστοποίηση έως εξάλειψη των επιπλοκών περιεγχειρητικά και μετεγχειρητικά, αλλά και η απουσία τραύματος και ουλών. Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή τους στη μείωση του άμεσου και του έμμεσου οικονομικού κόστους διάγνωσης και θεραπείας των γαστρεντερολογικών νοσημάτων,ιδιαίτερα στα ήδη επιβαρυμένα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι πρωτοπόροι σ’ αυτού του είδους τις επεμβάσεις Ιάπωνες και οι Κινέζοι χειρουργοί, οι οποίοι, λόγω του υψηλού επιπολασμού των νοσημάτων του πεπτικού στις συγκεκριμένες χώρες έχουν τελειοποιήσει τις μεθόδους τους, μεταλαμπάδευσαν τις γνώσεις τους σε συναδέλφους τους από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ήταν η δεύτερη φορά που το Θεραπευτήριο Metropolitan συμμετείχε στο μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός της Γαστρεντερολογίας στη χώρα μας, το οποίο -πρωτοπόρο στην εκπαίδευση και ενημέρωση των γιατρών- προσέφερε για άλλη μια φορά στο κοινωνικό σύνολο, φιλοξενώντας σπουδαίους επιστήμονες στο ενδοσκοπικό και ακτινολογικό τμήμα του Θεραπευτηρίου.
Η συμμετοχή του Θεραπευτηρίου Metropolitan στο συμπόσιο είναι αποτέλεσμα της διεθνούς καταξίωσης του Γαστρεντερολογικού Τμήματός του και της απεριόριστης εμπιστοσύνης που επιδεικνύουν οι πλέον διακεκριμένοι επιστήμονες της Γαστρεντερολογίας στην επιστημονική επάρκεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και στις σύγχρονες υποδομές του.
ΟΙ συμμετέχοντες γιατροί ήταν:
- Αυστραλία: Michael Bourke, Κίνα: Ming Yan Cai, Philip Chiu, Bing Hu, Pinghong Zhou
- Γαλλία: Dimitri Goumaros, Marc Giovannini, Juergen Hochberger, Thierry Ponchon
- Γερμανία: Helmut Messmann, Horst Neuhaus, Thomas Roesch
- Ινδια: Nageshwar Reddy
- Ιταλία: Guido Costamagna
- Ιαπωνια: Haruhito Inone, Naohisa Yahagi, Hironori Yamamoto
- Ολλανδια: Peter Siersema
- Νορβηγια: Lars Aabakken.Switzerland, Stefan Seewald
- Αμερικη: George Triadafilopoulos, Prakeek Sharma, Stavros Stavropoulos, Jerome D. Waye.
Γαστρεντερολόγοι, χειρουργοί του πεπτικού συστήματος, αλλά και παθολόγοι που παρακολούθησαν το συμπόσιο και τις επεμβάσεις από το Metropolitan εξήραν την αρτιότητα και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του 3ου Διεθνούς Αθηναϊκού Συμποσίου, θέμα του οποίου ήταν «Γαστρεντερικός καρκίνος: Πρόληψη, Αναγνώριση και Διαχείριση - Ένα αλφαβητάρι για Ιατρούς (Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς)», το οποίο αποτέλεσε το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός της Γαστρεντερολογίας στη χώρα μας.
Κατά τη διάρκειά του δόθηκε έμφαση στην πρόληψη του γαστρεντερικού καρκίνου, καθώς, όπως σημειώθηκε, δεν είναι εφικτή η πρόβλεψη των ανθρώπων που θα εμφανίσουν τη νόσο, παρότι έχουν κατά καιρούς αναγνωριστεί διατροφικοί παράγοντες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του πεπτικού συστήματος, όπως είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος η οποία έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ιδιαίτερα γι’ αυτή τη μορφή καρκίνου οι ειδικοί τόνισαν ότι στη χώρα μας πάσχουν πάνω από 5.000 άτομα, εκ των οποίων το 50% καταλήγει. Επισήμαναν ότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες, η διατήρηση ενός κανονικού βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να σώσουν ζωές, προτρέποντας όλους τους ανθρώπους άνω των 50 ετών να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση μια φορά ανά 5ετία, εκτός εάν υπάρχουν λόγοι που επιβάλλουν τη διενέργεια της εξέτασης συχνότερα.
Τέτοιοι λόγοι είναι η ύπαρξη συγγενών α’ βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά) που έχουν διαγνωστεί με πολύποδες ή καρκίνο παχέος εντέρου, και αιτία είναι ο υψηλός κίνδυνος που διατρέχουν για εμφάνιση της νόσου. Οι ομιλητές σημείωσαν δε ότι οι πολύποδες, που είναι προκαρκινικές βλάβες στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου, εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια σε όλο και νεότερους ανθρώπους, γεγονός που καθιστά την τακτική και με χρονική συνέπεια κολονοσκόπηση επιβεβλημένη.
Τέλος, κατά τη διάρκεια του συμποσίου οι ομιλητές προέβαλαν την αξία της κολονοσκόπησης και αυτό διότι αποκλειστικά μέσω αυτής μπορεί να γίνει ταυτόχρονα τόσο η διάγνωση όσο και η αφαίρεση των πολυπόδων, χωρίς να ταλαιπωρείται ο ασθενής με διαφορετικές εξετάσεις, οι οποίες, πέραν του οικονομικού κόστους, στοιχίζουν και στην ψυχική υγεία των εξεταζομένων.