Πρόσφατα, στο Τμήμα Διεθνών Ασθενών του νοσοκομείου μας αντιμετωπίστηκε με επιτυχία το πρώτο κρούσμα Δάγκειου Πυρετού στην Ελλάδα για το 2024. Ο Δάγκειος Πυρετός, γνωστός και ως “Breakbone Fever”, χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, αδυναμία και έντονο πόνο στα οστά, τόσο έντονο που συχνά περιγράφεται σαν να «σπάνε τα κόκαλα». Σε σπανιότερες περιπτώσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε αιμορραγικό πυρετό, προκαλώντας μελανιές, πετέχειες ή άλλα αιμορραγικά σημεία.
Αν και η νοσηλεία είχε εξαιρετική έκβαση για τον ασθενή, το περιστατικό αυτό αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι η κλιματική αλλαγή και ο παγκόσμιος τουρισμός μπορούν να αλλάξουν δραματικά το τοπίο των λοιμώξεων στην Ελλάδα. Ο Δάγκειος Πυρετός, ενδημεί κυρίως σε τροπικές περιοχές όπως η Λατινική Αμερική, η Νότια Ασία και η Αφρική, αλλά έχει αρχίσει πλέον να κάνει την εμφάνισή του και στη νότια Ευρώπη.
Η σχέση της κλιματικής αλλαγής και των λοιμώξεων
Ο ιός του Δάγκειου μεταδίδεται μέσω κουνουπιών του γένους Aedes, τα οποία ευδοκιμούν σε ζεστά και υγρά κλίματα. Μέχρι τώρα, το εύκρατο κλίμα της Ελλάδας περιόριζε την εξάπλωσή τους. Ωστόσο, η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας έχει αρχίσει να δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των κουνουπιών στη Μεσόγειο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι, καθώς η κλιματική αλλαγή μετατοπίζει τις ζώνες των τροπικών κλιμάτων προς τα βόρεια, ασθένειες όπως ο Δάγκειος Πυρετός, ο ιός Zika, η Ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε χώρες της εύκρατης ζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Τι να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια
Περιστατικά σαν αυτό, θα πρέπει να λειτουργήσουν ως καμπανάκι κινδύνου για το τι μπορεί να συμβεί τα επόμενα 5 με 10 χρόνια. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία δεν είναι θεωρητικές – είναι ήδη πραγματικότητα. Η αύξηση των κρουσμάτων τροπικών ασθενειών στα μέχρι τώρα εύκρατα κλίματα είναι μόνο η αρχή, και η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες προκλήσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Η ανάγκη για προετοιμασία
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ως Τμήμα Διεθνών Ασθενών παρουσιάσαμε τα ευρήματα και τις προτάσεις μας στο 27ο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας. Η παρουσίασή μας τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης αναρτημένης ανακοίνωσης, αναδεικνύοντας τη σημασία των ευρημάτων μας και την ανάγκη για άμεσες και στοχευμένες δράσεις απέναντι στις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή στη δημόσια υγεία. Στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και του ευρύτερου κοινού, με στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις. Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι με τη σωστή προετοιμασία, την εντατικοποίηση των μέτρων πρόληψης και τη διαρκή συνεργασία με φορείς δημόσιας υγείας, θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό δίκτυο προστασίας. Μέσω συντονισμένων δράσεων, μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση των τροπικών νοσημάτων και να διασφαλίσουμε τη θωράκιση της χώρας μας απέναντι στις νέες απειλές που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
Οι συγγραφείς της βραβευμένης ανακοίνωσης:
Τηλέμαχος Ζαΐμης
Σταυρούλα Φαραντάκη
Ουρανία Γκουρβέλου
Πάρης Μπουλές
Σεβαστή Ζενζεφύλλη
Κωνσταντίνος Μελάς
Χαράλαμπος Βασιλείου
Θεόφιλος Σαχινίδης, Διευθυντής Τμήματος Διεθνών Ασθενών