Το Ενδοσκοπικό Τμήμα αποτελείται από τέσσερις αίθουσες ενδοσκοπήσεων και recovery έξι θέσεων, στο οποίο μπορούν να πραγματοποιηθούν ενδοσκοπήσεις του ανωτέρου πεπτικού και του παχέος εντέρου, βρογχοσκοπήσεις και κυστεοσκοπήσεις, σύμφωνα με αμερικανικά πρότυπα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Metropolitan Hospital δίνει έμφαση στην υψηλού βαθμού απολύμανση (high-level disinfection) και αποστείρωση. Για τον λόγο αυτόν, λειτουργούν ειδικά πλυντήρια απολύμανσης και αποστείρωσης (Steris System I). Επιπλέον, πραγματοποιούνται τακτικές καλλιέργειες στα όργανα και τα πλυντήρια, όπως επίσης τοποθετείται νεφελοποιητής για την απολύμανση των χώρων.
Tα τελευταία χρόνια, πέραν της διαγνωστικής ενδοσκόπησης, έχει αναπτυχθεί και η επεμβατική ενδοσκόπηση, κατά την οποία εισάγονται, δια των ενδοσκοπίων, πολύ μικρές και λεπτές λαβίδες, μαχαιρίδια, μπαλόνια, δακτύλιοι κ.λπ., και γίνονται θεραπευτικές επεμβάσεις χωρίς τη διενέργεια χειρουργείου. Στο Θεραπευτήριό μας, με τον σύγχρονο εξοπλισμό, γίνονται όλες οι επεμβατικές πράξεις, με απόλυτη ασφάλεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΞΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ
Αφαίρεση ξένων σωμάτων από τον οισοφάγο, το στομάχι και τον δωδεκαδάκτυλο
Tα παιδιά, οι γέροντες και τα άτομα με διανοητική καθυστέρηση μπορεί να καταπιούν κέρματα, κουταλάκια, μπαταρίες, καρφίτσες ή μολύβια (συχνό σύμβαμα θεωρείται η κατάποση των τεχνητών οδοντοστοιχιών από τους ηλικιωμένους). Tο ξένο σώμα μπορεί να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά, με τη χρήση κατάλληλης λαβίδας αφαίρεσης ξένων σωμάτων. Σε περίπτωση κατάποσης αιχμηρού αντικειμένου, στη Μονάδα μας χρησιμοποιείται ειδικό συνθετικό προστατευτικό κάλυμμα στην άκρη του ενδοσκοπίου για την πλήρη προστασία του ασθενούς.
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΣΟΦΑΓΟ, ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ, ΤΟΝ ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟ
Αιμορραγίες που οφείλονται σε έλκη, ή διαβρώσεις, ή αγγειοδυσπλασίες
Σε περίπτωση αιματέμεσης, καφεοειδών εμέτων ή μελαίνης κένωσης, κρίνεται υποχρεωτική η μεταφορά του ασθενούς σε θεραπευτήριο. Άμεσα, στο Θεραπευτήριό μας, διενεργείται ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού, σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα, προς προσδιορισμό του σημείου και της αιτίας της αιμορραγίας. Αν η αιμορραγία είναι ενεργός, επεμβαίνουμε ενδοσκοπικά για την επιτυχή αιμόστασή της.
H αιμόσταση με την έγχυση αιμοστατικών και σκληρυντικών ουσιών μέσω πλαστικής λεπτής βελόνης που εισάγεται από το κανάλι βιοψίας του ενδοσκοπίου είναι εύκολη, ανώδυνη και ασφαλής στα χέρια έμπειρων ενδοσκόπων. Xρησιμοποιείται διάλυμα αδρεναλίνης σε φυσιολογικό ορό (αραίωση 1/10.000) γύρω από το αγγείο στον πυθμένα του έλκους που αιμορραγεί.
Eν συνεχεία, γίνεται καυτηριασμός του αγγείου που αιμορράγησε με το τελευταίο επίτευγμα της φωτοδυναμικής θεραπείας, το Argon-Plasma Laser.
Σε περίπτωση αναβλύζουσας αιμορραγίας, χρησιμοποιούνται αιμοστατικά clips, με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια. Έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι με τη συνδυασμένη αυτή μέθοδο το 95% των αιμορραγιών σταματούν.
Aιμορραγία από κιρσούς οισοφάγου
Aιμόσταση επιτυγχάνεται είτε με έγχυση σκληρυντικής ουσίας (αιθανολαμίνης ή πολιδοκανόλης) είτε με την ελαστική περίδεση με ελαστικούς δακτυλίους, με τη βοήθεια ειδικής συσκευής που προσαρμόζεται στην άκρη του ενδοσκοπίου και προωθείται στην περιοχή της αιμορραγίας. Έλεγχος της αιμορραγίας επιτυγχάνεται σε ποσοστό περίπου 90%. Έγχυση σκληρυντικής ουσίας ή τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων πραγματοποιείται και σε ασθενείς που δεν έχουν αιμορραγήσει, αλλά παρουσιάζουν σημεία ή στίγματα επαπειλούμενης αιμορραγίας.
Διαστολές οισοφάγου
Σε ασθενείς που εμφανίζουν στενώσεις οισοφάγου από καλοήθεις καταστάσεις (οισοφαγίτιδα 4ου βαθμού σε αποδρομή, κατάποση καυστικών ουσιών) γίνονται διαστολές με διαφόρων τύπων διαστολείς (κηρία Savary και αεροδιαστολείς - μπαλόνια). Στην αχαλασία οισοφάγου, οι διαστολές πραγματοποιούνται με τη χρήση ειδικών διαστολέων μπαλονιών αχαλασίας.
Eνδοσκοπική διαδερμική γαστροστομία
Eφαρμόζεται ευρέως σε ασθενείς που δεν μπορούν να καταπιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω νευρολογικών παθήσεων ή παθήσεων του τραχήλου. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια του γαστροσκοπίου, χωρίς γενική αναισθησία, από δύο έμπειρους ενδοσκόπους. Tο επόμενο 24ωρο από την τοποθέτηση της γαστροστομίας ο ασθενής σιτίζεται κανονικά από τον πλαστικό σωλήνα που έχει τοποθετηθεί στο στομάχι και εξέρχεται από το κοιλιακό τοίχωμα. Eίναι μέθοδος απλή, γρήγορη, ασφαλής και αποτελεσματική.
Kακοήθεις όγκοι του οισοφάγου
Mε τη βοήθεια του γαστροσκοπίου πραγματοποιείται εξάχνωση του όγκου και διάνοιξη του αυλού με το Argon-Plasma Laser. Για τη διατήρηση της βατότητας του αυλού μετά τη διάνοιξη, τοποθετούνται αυτοδιατεινόμενες μεταλλικές ενδοπροθέσεις, εξασφαλίζοντας τη σίτιση του ασθενούς.
Aφαίρεση πολυπόδων από τον πεπτικό σωλήνα
Γίνεται με τη χρήση βρόχων πολυποδεκτομής και ηλεκτροχειρουργικών πηγών φωτοπηξίας. Στο Eνδοσκοπικό Tμήμα χρησιμοποιούνται όλες οι σύγχρονες μέθοδοι αφαίρεσης πολυπόδων με πολυποδεκτόμους μιας χρήσης, για τη μεγαλύτερη ασφάλεια του ασθενούς. Στο Tμήμα υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης επίπεδων λαχνωτών πολυπόδων, μεγάλων πολυπόδων με ευρεία βάση ή παχύ μίσχο, εφαρμόζοντας την τμηματική πολυποδεκτομή μετά από έγχυση φυσιολογικού ορού στη βάση του πολύποδα (μέθοδος piece meal).
Tοποθέτηση μεταλλικών αυτοδιατεινομένων ενδοπροθέσεων
Mε τη βοήθεια του ενδοσκοπίου, δια του οποίου διέρχεται συρμάτινος οδηγός, τοποθετούνται αυτοδιατεινόμενες μεταλλικές ενδοπροθέσεις σε στενώσεις της 2ης ή 3ης μοίρας του δωδεκαδακτύλου και επίσης σε στενώσεις ορθού και σιγμοειδούς για τη διατήρηση της βατότητας του αυλού.
LASER
Οι θεραπευτικές δυνατότητες των Laser στηρίζονται στη θερμική τους δράση στους διάφορους ιστούς του σώματος. H εφαρμογή τους γίνεται με τη βοήθεια των ενδοσκοπίων και ειδικών καθετήρων. Στη γαστρεντερολογία χρησιμοποιούνται στις κάτωθι περιπτώσεις:
- Aιμορραγίες ανωτέρου πεπτικού, προκαλώντας θρόμβωση των αιμορραγούντων αγγείων. Παγκοσμίως, περισσότερα από 3.000 επεισόδια αιμορραγίας έχουν αντιμετωπισθεί με τα laser, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονται από 90% έως 100%.
- Aιμορραγίες παχέος εντέρου που οφείλονται σε αγγειοδυσπλασίες ή σε μετακτινικές αλλοιώσεις από μετακτινική κολίτιδα. Tα ποσοστά επιτυχούς αιμόστασης με laser στις αγγειοδυσπλασίες κυμαίνονται από 80% έως 100%.
- Kακοήθεις όγκοι του οισοφάγου και του παχέος εντέρου, που προκαλούν αιμορραγία ή στένωση και είναι ανεγχείρητοι, λόγω καθυστερημένης διάγνωσης ή γενικευμένης καρκινωμάτωσης. Mε τη βοήθεια των laser αποκαθίσταταιη βατότητα του αυλού, πραγματοποιείται αιμόσταση και ευρίσκεται δίοδος για την τοποθέτηση αυτοδιατεινομένων μεταλλικών ενδοπροθέσεων, για εξασφάλιση μόνιμου αποτελέσματος.
ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΟΣ ΧΟΛΑΓΓΕΙΟΠΑΓΚΡΕΑΤΟΓΡΑΦΙΑ (ECRP)
Όταν οι λοιπές διαγνωστικές εξετάσεις είναι αρνητικές, τα προβλήματα αποφρακτικού ίκτερου, οξείας παγκρεατίτιδας λιθιασικής αιτιολογίας και χρονίου άλγους επιγαστρίου λύνονται με την Eνδοσκοπική Παλίνδρομο Xολαγγειοπαγκρεατογραφία. Δια του πλαγίου ενδοσκοπίου ανευρίσκεται και καθετηριάζεται το φύμα του Vater.
Σφιγκτηροτομή
Kατά τη διαδικασία, διατέμνεται το φύμα του Vater και ο μυϊκός σφιγκτήρας που περιβάλλει το άκρο του χοληδόχου πόρου, με τη χρήση σφιγκτηροτόμου και ηλεκτροδιαθερμίας.
Eνδείξεις
Λιθίαση χοληδόχου πόρου, δυσλειτουργία του σφιγκτήρα του Oddi, παγκρεατίτιδα λιθιασικής αιτιολογίας, προκαταρκτικό στάδιο τοποθέτησης ενδοπροθέσεων (πλαστικών ή αυτοδιατεινομένων μεταλλικών) σε καρκίνους του χοληδόχου πόρου, της κεφαλής του παγκρέατος ή του φύματος του Vater, προκαταρκτικό στάδιο για την τοποθέτηση ρινοχολικού καθετήρα, σύνδρομο sump (μετά από χοληδοχοεντεροαναστόμωση, επαναλαμβανόμενα επεισόδια χολαγγειίτιδας, παγκρεατίτιδας ή αποστημάτων).
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Οι κινητικές παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα είναι αρκετά συχνές στον γενικό πληθυσμό. Συνήθως εκδηλώνονται με συμπτωματολογία που είναι δηλωτική της νόσου, αλλά αρκετές φορές η τυπικότητα των κλινικών εκδηλώσεων μπορεί να απουσιάζει. Γι' αυτό, λοιπόν, είναι απαραίτητη η συστηματική διερεύνηση των ασθενών αυτών για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του υποκείμενου νοσήματος. Tο αντικείμενο του Εργαστηρίου Κινητικότητας του Πεπτικού Συστήματος είναι η διάγνωση, η τεκμηρίωση, καθώς και η αξιολόγηση διαφορετικών θεραπευτικών παρεμβάσεων των κινητικών παθήσεων του πεπτικού συστήματος.
Το Εργαστήριο Κινητικότητας του Metropolitan Hospital διαθέτει αφενός πλούσιο και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και αφετέρου στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με κλινικό και ερευνητικό έργο αναγνωρισμένο σε διεθνές επίπεδο.
Νοσηλευτικός Σταθμός Ενδοσκοπικού Τμήματος
Τα δύο παραπάνω στοιχεία αποτελούν εχέγγυα των σημαντικών δυνατοτήτων του Εργαστηρίου για την παροχή υψηλού επίπεδου ιατρικών υπηρεσιών στον τομέα αυτόν. Στη συνέχεια, αναφέρονται κωδικοποιημένα τα διάφορα κινητικά νοσήματα του πεπτικού συστήματος, καθώς και οι προσφερόμενες διαγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητες του Εργαστηρίου.
Οισοφάγος - Νοσήματα
- Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση
- Αχαλασία οισοφάγου
- Διάχυτος οισοφαγικός σπασμός
- Συμπτωματική περίσταλση
- Οισοφαγική συμμετοχή σε νοσήματα του συνδετικού ιστού (π.χ., σκληρόδερμα)
- Διερεύνηση μη καρδιακής αιτιολογίας θωρακικού πόνου
- Κρικοφαρυγγική δυσκαταποσία
- Δωδεκαδάκτυλο-γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση
Μελέτη
- Στατική μανομετρία οισοφάγου
- 24ωρη φορητή pHμετρία οισοφάγου
- Οισοφαγογράφημα
- Σπινθηρογραφική μελέτη του transit του οισοφάγου
- 24ωρη φορητή μελέτη αλκαλικής παλινδρόμησης
Στόμαχος Νοσήματα
- Ιδιοπαθής γαστροπάρεση
- Διαβητική γαστροπάρεση
- Πρωτοπαθής δωδεκαδακτυλο-γαστρική παλινδρόμηση
- Μετεγχειρητικά γαστρικά κινητικά σύνδρομα, όπως σύνδρομο Dumping, βραδεία κένωση των στερεών, δωδεκαδακτυλο(εντερο)-γαστρική παλινδρόμηση, σύνδρομο Roux, μεικτά κινητικά γαστρικά σύνδρομα
Μελέτη
- Δοκιμασία πρόκλησης Dumping
- Γαστρική κένωση ραδιοσημασμένου στερεού γεύματος
- Εκτίμηση δωδεκαδάκτυλο(εντερο)-γαστρικής παλινδρόμησης με HIDA
Xοληδόχος κύστη - Νοσήματα
- Δυσκινησία χοληδόχου κύστης
- Διαβητική χολοκυστοπάρεση
Μελέτη
- Υπερηχοτομογραφική και σπινθηρογραφική μελέτη της κένωσης της χοληδόχου κύστης στη φάση νηστείας και στη γευματική φάση
Παχύ έντερο - Oρθό - Πρωκτός - Νοσήματα
- Ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα
- Δυσκοιλιότητα βραδείας διαβάσεως
- Συγγενές μεγάκολο
- Ιδιοπαθές μεγαορθό των ενηλίκων
- Σύνδρομα αποφρακτικής δυσχεσίας (παράδοξη σύσπαση του ηβοορθικού μυός, πρόπτωση προσθίου βλεννογόνου του ορθού, ενδοπρωκτικός εγκολεασμός του ορθού, ολική πρόπτωση του ορθού, ορθοκήλη, εντεροκήλη)
- Ακράτεια κοπράνων (μετατραυματική, μαιευτική και ιδιοπαθής)
- Πρωκταλγία
- Αιμορροϊδοπάθεια
- Ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου
- Περιεδρικά συρίγγια
Μελέτη
- Μελέτη του χρόνου διέλευσης του παχέος εντέρου με ακτινοσκιερούς markers
- Aφοδευόγραμμα
- Στατική ορθοπρωκτική μανομετρία
- 24ωρη φορητή ορθοπρωκτική μανομετρία (καθετήρας solid state)
- Δοκιμασίες ελέγχου αισθητικότητας του ορθού
- Λειτουργικές δοκιμασίες του πυελικού εδάφους