Οι ωτίτιδες τους καλοκαιρινούς μήνες κάνουν θραύση και καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι ώστε να αποφεύγουμε την ταλαιπωρία που αυτές δημιουργούν.
Εμφανίζεται κυρίως η εξωτερική ωτίτιδα, που σημαίνει φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου. Είναι συχνή αυτή την εποχή λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της υγρασίας. Καμία φόρα προκαλείται και από μικροτραυματισμούς κατά τον καθαρισμό των αυτιών με μπατονέτες. Ονομάζεται και ωτίτιδα των κολυμβητών γιατί εμφανίζεται συνήθως σε κολυμβητές και παιδιά που βρίσκονται αρκετή ώρα στη θάλασσα ή στην πισίνα. Η υγρασία ευοδώνει την ανάπτυξη των μικροβίων και των μυκήτων.
Η ωτίτιδα προκαλείται από μικρόβια όπως η ψευδομονάδα, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκος και άλλα.
Αρχικά ο άρρωστος νιώθει έντονη φαγούρα και βάρος στο αυτί. Μετά, εμφανίζεται πόνος, που τη δεύτερη ή τρίτη μέρα γίνεται έντονος και πολλές φορές ανυπόφορος. Η έλξη του πτερύγιου του αυτιού και η μάσηση προκαλεί πόνο. Καμία φορά υπάρχει μικρή ποσότητα έκκρισης από το αυτί. Είναι ακόμη δυνατόν να αποφραχτεί ο πόρος του αυτιού και συγχρόνως ο άρρωστος να νιώθει μπούκωμα και βαρηκοΐα.
Η διάγνωση θα γίνει με την ωτοσκόπηση από τον ειδικό γιατρό τον Ωτορινολαρυγγολόγο.
Σημαντικό είναι κατά την διάρκεια της θεραπείας να αποφεύγεται το βρέξιμο του αυτιού, όπως και η έκθεση στον ήλιο.
Προληπτικά, θα πρέπει να αποφεύγουμε το μπάνιο σε όχι καθαρές θάλασσες και πισίνες και τον καθαρισμό με μπατονέτες.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ενώ η εξωτερική ωτίτιδα δεν είναι επικίνδυνη, εάν όμως συνδυάζεται με μέση ωτίτιδα δηλαδή, με διάτρηση του τύμπανου και προβλήματα στο μέσο αυτί, μπορεί να δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις ακόμη και για τη ζωή του πάσχοντα.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητο η θεραπεία να γίνεται από ειδικό ΩΡΛ και όταν παρατείνεται ο πόνος στο αυτί και γίνεται αφόρητος και επεκτείνεται στο κεφάλι, να αναζητείται βοήθεια σε εξειδικευμένο κέντρο.