Τι είναι η Επεμβατική Βρογχοσκόπηση;
Βρογχοσκόπηση ονομάζεται η ενδοσκοπική εξέταση του αεραγωγού, δηλαδή του λάρυγγα, των φωνητικών χορδών, της τραχείας και των βρόγχων. Η Επεμβατική Βρογχοσκόπηση περιλαμβάνει μια ομάδα νεότερων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, με σύγχρονα ενδοσκοπικά εργαλεία για τη διάγνωση ή τη θεραπεία πληθώρας νοσημάτων του αναπνευστικού μας συστήματος και ιδιαίτερα του καρκίνου του πνεύμονα, στα πρώιμα ή στα πιο προχωρημένα του στάδια. Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται ιδανικά, σε ειδικές Μονάδες Επεμβατικής Πνευμονολογίας από εξειδικευμένη ιατρική και νοσηλευτική ομάδα.
Πώς πραγματοποιείται;
Εξαρτάται από τις ξεχωριστές ανάγκες της εκάστοτε επέμβασης και του κάθε ασθενή, ωστόσο συνήθως πραγματοποιείται μετά από τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας και μέτριας καταστολής (μέθη) από ειδικό αναισθησιολόγο. Στο σύνολο τους, είναι απόλυτα ανώδυνες και εύκολα ανεκτές εξετάσεις, που συνήθως προϋποθέτουν την παραμονή του ασθενή για λίγες ώρες στο νοσοκομείο, χωρίς δηλαδή την ανάγκη νοσηλείας.
Σε ποιες περιπτώσεις συνήθως απαιτείται η Επεμβατική Βρογχοσκόπηση;
- Στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, για τη λήψη επαρκούς και ασφαλούς βιοψίας με την εφαρμογή τεχνικών και τη χρήση εργαλείων που εξασφαλίζουν τη λήψη μεγαλύτερου τμήματος ιστού και παράλληλα καυτηριασμού της βλάβης για την αποφυγή τυχόν αιμορραγίας.
- Στη σταδιοποίηση του καρκίνου, με την παρακέντηση των λεμφαδένων του μεσοθωρακίου (ανατομική περιοχή ανάμεσα στους πνεύμονες).
- Στη διάγνωση των περιφερικών βλαβών ή των όζων (μικρότερου μέγεθους στρογγυλές σκιάσεις στην περιφέρεια του πνεύμονα).
- Στη διάγνωση διάμεσης πνευμονοπάθειας ή πνευμονικής ίνωσης, με τη λήψη ειδικών βιοψιών από τον πνεύμονα, χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.
- Θεραπευτικά, στην αποκατάσταση της βατότητας του αεραγωγού, λόγω στένωσης του αυλού του από καλοήθη ή κακοήθη βλάβη, εισρόφηση ξένου σώματος κ.α.
Ποιες είναι αναφορικά κάποιες από τις νεότερες τεχνικές και μέθοδοι που βελτιώνουν την έγκαιρη διάγνωση, σταδιοποίηση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα;
- Καθοδηγούμενη βρογχοσκόπηση: Με εξελιγμένα εργαλεία που καθιστούν εφικτή την πρόσβαση στην περιφέρεια του πνεύμονα, μπορούμε να λάβουμε βιοψία ακόμα και από πνευμονικούς όζους. Με τον τρόπο αυτό, δε χάνεται πολύτιμος χρόνος κατά την παρακολούθηση βλαβών σε πρώιμη μορφή, που μπορούν εν δυνάμει να αντιμετωπιστούν ριζικά.
- Βιοψίες με παράλληλο καυτηριασμό της βλάβης: Η χρήση ειδικών καθετήρων καυτηριασμού, αλλά και ειδικών κρυοκαθετήρων, μας επιτρέπει να αφαιρέσουμε μεγαλύτερα τμήματα ιστού, να πραγματοποιήσουμε ασφαλή αιμόσταση και να αποκαταστήσουμε τη βατότητα κλειστών βρόγχων, βελτιώνοντας συνολικά την πρόγνωση του ασθενή και τις συνθήκες λήψης της ογκολογικής αγωγής.
- Βρογχοσκόπηση με υπερήχους (Endobronchial Ultrasound - EBUS): Αποτελεί το πλέον απαραίτητο εργαλείο στη διάγνωση και τη σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα. Πραγματοποιείται με ειδικό βρογχοσκόπιο που στην άκρη του πέραν της οπτικής κάμερας, διαθέτει και μια μικρή υπερηχογραφική κεφαλή και μας επιτρέπει να διαγνώσουμε βλάβες πίσω από το τοίχωμα του αεραγωγού.
Η «καθοδηγούμενη βρογχοσκόπηση», τι εργαλεία χρησιμοποιεί;
Βρισκόμαστε στο κατώφλι της ρομποτικής βρογχοσκόπησης, με στόχο να προσεγγίσουμε ακόμα και μικρού μεγέθους βλάβες στην περιφέρεια του πνεύμονα. Η καθοδηγούμενη βρογχοσκόπηση χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό συστημάτων που μας βοηθούν να δημιουργήσουμε ένα μονοπάτι προς τη βλάβη. Πιο συγκεκριμένα, συνήθως συνδυάζει ένα σύστημα πλοήγησης που προσομοιάζει τον πλοηγό για τους χάρτες των δρόμων, έναν ειδικό καθετήρα υπερήχων που μας επιβεβαιώνει ότι εντοπίσαμε τη βλάβη όπως μας οδήγησε το σύστημα πλοήγησης, και ένα ειδικό ακτινολογικό σύστημα που μας καθοδηγεί 3D-Real-Time την ώρα που κάνουμε λεπτές κινήσεις και λαμβάνουμε βιοψίες.
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει η Επεμβατική Βρογχοσκόπηση στους ασθενείς μας;
H επεμβατική βρογχοσκόπηση συνολικά προσφέρει νέες δυνατότητες με καλύτερα διαγνωστικά και θεραπευτικά αποτελέσματα όποτε απαιτείται, με μεγαλύτερη ασφάλεια, για την πλειοψηφία των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος. Ιδιαίτερα για τον καρκίνο του πνεύμονα, αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην αντιμετώπιση της νόσου προσφέροντας ασφαλή διάγνωση και ολοκληρωμένη σταδιοποίηση, συμβάλλοντας καθοριστικά στη χορήγηση της κατάλληλης ογκολογικής θεραπείας των ασθενών.
Στα πολύ αρχικά μάλιστα στάδια της νόσου, όταν βρίσκουμε τον καρκίνο με τη μορφή ενός ύποπτου πνευμονικού όζου, έχουμε πλέον μεγαλύτερες δυνατότητες να τον διαγνώσουμε εγκαίρως και να οδηγούμε τους ασθενείς στην κατάλληλη θεραπεία, ή ακόμα και να αποτρέψουμε περιττές άλλες διαγνωστικές ή θεραπευτικές πράξεις.
Στην περίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα, υπάρχει κάποιο κλινικό σημείο που μπορεί να προσέξει ο ασθενής ώστε να έρθει εγκαίρως στο γιατρό;
O καρκίνος του πνεύμονα είναι ένα αρκετά ύπουλο νόσημα, διότι πολλές φορές δε δίνει κάποιο ξεκάθαρο σύμπτωμα. Παρόλα αυτά, ανάμεσα στα ανησυχητικά σημάδια, συμπεριλαμβάνονται:
- Ο χρόνιος, επίμονος βήχας (ανεξαρτήτως βαρύτητας)
- Το αίμα στα πτύελα
- Η απότομη αποστροφή στο τσιγάρο που συνοδεύεται με καταβολή ή/και απώλεια βάρους
- Η πνευμονική λοίμωξη που επιμένει ή υποτροπιάζει
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό οι καπνιστές άνω των 50 ετών, ή όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα σε συγγενή πρώτου βαθμού, ή επαγγελματική έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες (σκόνη, καυσαέρια, αμίαντο κ.α.), να επισκέπτονται τουλάχιστον ετησίως, προληπτικά την/τον Πνευμονολόγο τους.
Ιδιαίτερα για την πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, πλέον διαθέτουμε πολύτιμα εργαλεία, όπως η χαμηλής ακτινοβολίας αξονική τομογραφία με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μας βοηθούν στην εντόπιση και την αξιολόγηση ύποπτων πνευμονικών βλαβών.
Το Πνευμονολογικό Τμήμα του Metropolitan Hospital λειτουργεί καθημερινά σε στενή συνεργασία με άλλα Τμήματα και Εργαστήρια του Νοσοκομείου μας και διαθέτει άρτιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής, σε συνδυασμό με την απαραίτητη ιατρική στελέχωση. Σκοπός του Τμήματος είναι να εκτελεί όλο το φάσμα των απαιτούμενων εξετάσεων, για την ορθή διάγνωση και σωστή παρακολούθηση όλων των αναπνευστικών νοσημάτων για κάθε ασθενή ξεχωριστά.