H αλματώδης εξέλιξη της Ρομποτικής Χειρουργικής με τα παρεχόμενα πλέον μέσα, κάτι που πριν από λίγα χρόνια θα φάνταζε ακατόρθωτο, οδήγησε στην εμφάνιση της 4ης γενιάς ρομποτικών συστημάτων Da Vinci Χi, παρέχοντας τη μοναδική δυνατότητα εντός του χειρουργικού πεδίου να έχουμε σε πραγματικό χρόνο (real time) μια άρτια και σφαιρική εικόνα της συμπεριφοράς διαφόρων οργάνων και ιστών, χάρη στη χρήση της πιο εξελιγμένης αυτή τη στιγμή τεχνολογίας, του συστήματος Firefly. Οι νέες τεχνικές της ψηφιακής τεχνολογίας που προσφέρονται σήμερα στο Metropolitan Hospital, με την οπτική μηχανική να βρίσκεται σε άρρηκτη συνεργασία με τη μοντέρνα χειρουργική, οδηγούν και το πιο καχύποπτο και επιφυλακτικό κοινό να ομολογήσει ότι το «όριο είναι το άπειρο» και ότι το «σήμερα είναι ήδη χθες».
Πρωτοποριακή Μέθοδος Της Α’ Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής
Ενα από τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής κλινικής μας είναι ότι χρησιμοποιεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις πιο εξελιγμένες λειτουργίες και μεθόδους των ρομποτικών συστημάτων da Vinci Xi. Κάνοντας χρήση της υπέρυθρης ακτινοβολίας μάς δίνεται η δυνατότητα να εξετάζουμε με ασφάλεια το λεμφικό σύστημα και την ιστική αιμάτωση (απουσία επικίνδυνης ακτινοβολίας) και αξιοποιώντας τις φθορίζουσες ιδιότητες του πράσινου της ινδοκυανίνης (ICG), να μελετούμε σε πραγματικό χειρουργικό χρόνο και να αντιμετωπίζουμε χειρουργικά με επαρκή τρόπο περιστατικά που άλλοτε ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστούν τόσο αποτελεσματικά!
Το Θαυματουργό πράσινο της Ινδοκυανίνης (ICG)
Η αναμφισβήτητη σημασία της χρήσης του πρασίνου της ινδοκυανίνης στη σύγχρονη Ιατρική αποτυπώνεται με τον εμ-βληματικότερο τρόπο στην εκθετική άνοδο των βιβλιογραφικών αναφορών τα τελευταία χρόνια, με τις οφθαλμολογικές χρήσεις από το 1958 να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις δημοσιεύσεις, να ακολουθούν οι εφαρμογές της στη Χειρουργική Ογκολογία και στη συνέχεια η χρήση της στην απεικόνιση των λεμφαδένων και του λεμφικού συστήματος γενικότερα. Ως φθορίζουσα ουσία αποτελεί την κυριότερη ιδιότητα που εκμεταλλευόμαστε μετά τη χορήγησή της (υποβλεννογόνια, υποορογόνια ή ενδοφλέβια χορήγηση ICG) αναδεικνύοντάς τη ως ένα από τα πιο νέα και χρήσιμα εργαλεία στις νεότερες εφαρμογές της Ρομποτικής Χειρουργικής. Συγκεκριμένα, μέσω του συστήματος Firefly, το οποίο είναι ενσωματωμένο στο νεότερο ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi, εκπέμπεται μια δέσμη υπέρυθρου laser φωτός, την οποία απορροφά το σύμπλεγμα ινδοκυανίνης - λιποπρωτεϊνης και στη συνέχεια διεγείρεται και εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία. Την ακτινοβολία αυτή προσλαμβάνει και φιλτράρει το ενσωματωμένο στην οπτι-κή απεικόνιση σύστημα FIREFLY για να το μετατρέψει στη συνέχεια σε πράσινο χρώμα (φθορίζουσα ιδιότητα πρασίνου της ινδοκυανίνης).
Αξιοποιώντας την παραπάνω ρηξικέλευθη μέθοδο, στον καρκίνο του παχέος εντέρου μάς παρέχεται η δυνατότητα να αναγνωρίσουμε την (α) λεμφική απορροή και να αξιολογήσουμε (β) την ιστική αιμάτωση, παράγοντες πολύ σημαντικούς για την αρτιότητα του χειρουργείου. Ας δούμε αναλυτικά αυτά τα δύο:
- Φρουρός Λεμφαδένας - Λεμφική Απορροή
Οπως η χρησιμότητα της βιοψίας του φρουρού λεμφαδένα στον καρκίνο του μαστού και στο μελάνωμα αποτελεί standard of care, έτσι και στη ρομποτική χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, ως νεότερη τεχνική, μας προσφέρεται η δυνατότητα για τμηματικές εκτομές και αποφυγή εκτεταμένης λεμφαδενεκτομής και συνοδού νοσηρότητας. Ο εντοπισμός και η βιοψία του φρουρού λεμφαδένα στα νεοπλάσματα θεωρούνται ο ακρογωνιαίος λίθος για τη σταδιοποίηση και θεραπεία των κακοήθων όγκων (που μας προσφέρεται από την τεχνική Firefly) και την ανίχνευση πιθανών μεταστάσεων που είναι απολύτως απαραίτητη στην Ογκολογική Χειρουργική για την πρόγνωση και θεραπεία.
Επίσης μια ακόμα δυνατότητα που παρέχεται με το ρομποτικό σύστημα Firefly για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η επιπρόσθετη εφαρμογή της χαρτογράφησης της λεμφικής απορροής με πράσινο της ινδοκυανίνης που μας διευκολύνει για τον πλήρη τυπικό λεμφαδενικό καθαρισμό και επιπλέον μας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγξουμε διεγχειρητικά και να αφαιρέσουμε εκλεκτικά, με εξατομικευμένη χειρουργική θεραπευτική αντιμετώπιση, ύποπτους εκτός πεδίου λεμφαδένες, με βάση την ταχεία βιοπτική εξέταση αυτών, για ριζικότερη θεραπεία. Π.χ., στον ορθικό καρκίνο περαιτέρω εξαίρεση των πλάγιων πυελικών ή και λαγονίων λεμφαδένων (εκτός του τυπικού χειρουργικού πεδίου), βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόγνωση, λόγω της άμεσης σχέσης του σταδίου της νόσου με τον θετικό αριθμό λεμφαδένων στο χειρουργικό παρασκεύασμα. - Ιστική Αιμάτωση
H ιδιότητα του αγγειακού δικτύου να εμφανίζεται σαν το πρώτο φθορίζον σύστημα (5-60 δευτερόλεπτα μετά από ενδοφλέβια έγχυση ICG) αποτελεί και την επόμενη εφαρμογή αγγειακής ανατομίας μέσω της χρήσης της διεγχειρητικής φθορίζουσας αγγειογραφίας. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζονται η αγγειακή ανατομία και οι παραλλαγές της, με αποτέλεσμα τη μείωση των αγγειακών κακώσεων και γενικότερα την ασφαλέστερη χειρουργική εκτομή με ασφαλή αιματούμενα όρια εκτομής και κατ’ επέκταση ασφαλέστερη αναστόμωση προς αποφυγή μετεγχειρητικών αναστομωτικών διαφυγών
Κι ενώ οι πρωτοπόροι σχεδιάζουν ήδη την εξέλιξη των υπαρχόντων ρομποτικών συστημάτων, προσπαθώντας να προφτάσουν, με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής, την ανθρώπινη φαντασία και τις ανάγκες χειρουργών και ασθενών, κάποιοι, όπως άλλοτε και στη γέννηση της λαπαροσκόπησης, αναλώνονται σε κυνήγι μαγισσών. Μάγισσες δεν υπάρχουν, η μαγεία όμως της Χειρουργικής είναι εδώ και είμαστε τυχεροί να τη ζούμε στην εξέλιξή της.
Ελεγχος αιμάτωσης και γραμμής εκτομής εγκαρσίου κόλου
Πηγή: Fluorescence Imaging for Surgeons
Ο Ιωάννης Κοζαδίνος με την ομάδα του
Εντοπισμός λεμφαδένα φρουρού με τη χρήση FIREFLY σε καρκίνο παχέος εντέρου
Ο ΔΡ ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΚΟΖΑΔΙΝΟΣ,
Διευθυντής Α’ Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής Metropolitan Ηospital
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ,
Επιμελητής Γενικός Χειρουργός