Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας είναι η συχνότερη βαλβιδική πάθηση. Περίπου το 8% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 75 ετών πάσχουν από τουλάχιστον μετρίου βαθμού ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας.
Η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας προκαλεί συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας (εύκολη κόπωση, δύσπνοια στην προσπάθεια ή και πνευμονικό οίδημα). Συχνά οδηγεί σε εμφάνιση πνευμονικής υπέρτασης και κολπικής μαρμαρυγής.
Σε ασθενείς υψηλού ή/και απαγορευτικού χειρουργικού κινδύνου, η επιδιόρθωση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας με τη χρήση του συστήματος MitraClip αποτελεί τη μοναδική διαδερμική θεραπευτική εναλλακτική επιλογή.
Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2003 και πήρε CE Mark το 2008 και έγκριση του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (USFDA) το 2013. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει εφαρμοσθεί σε περισσότερους από 50.000 ασθενείς με οργανική και λειτουργική ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας.
Η τεχνική περιλαμβάνει τη συμπλησίαση των γλωχίνων της βαλβίδας, με τη χρήση ενός ειδικού συνδετήρα (clip), ο οποίος οδηγείται με την καθοδήγηση διοισαφάγειου υπερηχογραφήματος σε κατάλληλη θέση στη μιτροειδή βαλβίδα πάνω σε ένα καθετήρα. Η είσοδος του καθετήρα στον οργανισμό γίνεται από τη μηριαία φλέβα με μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη της στεφανιογραφίας. Το εμφύτευμα στερεώνεται με τη βοήθεια ειδικών σταθεροποιητών στις γλωχίνες (πτυχές) της μιτροειδούς, οδηγώντας στη δημιουργία ιστικής γέφυρας.
Η επέμβαση γίνεται χωρίς διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς, είναι σχετικά χαμηλού κινδύνου –ελάχιστη έως και μηδενική θνητότητα και θνησιμότητα- και απαιτεί μικρή διάρκεια νοσηλείας (συνήθως 2 μέρες).
Η επιτυχημένη τοποθέτηση του MitraClip έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του βαθμού της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας που οδηγεί σε άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων και, πιθανά, συμβάλλει στη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών.
Το Metropolitan είναι ένα από τα ελάχιστα θεραπευτήρια όπου πραγματοποιείται αυτή η πρωτοποριακή επέμβαση. Η ιατρική ομάδα που την πραγματοποιεί αποτελείται από τον διευθυντή επεμβατικό καρδιολόγο κ. Γιώργο Καραβόλια, την αναπληρώτρια διευθύντρια επεμβατική καρδιολόγο κ. Γεωργία Καράμπελα, τους καρδιολόγους κ. Ελεάννα Κουτρούλη, κ. Νίκο Μάμαλη, κ. Απόστολο Κοτίδη, κ. Νικόλαο Καδόγλου, τον αναισθησιολόγο κ. Γεώργιο Στάχτο και τον διευθυντή καρδιοχειρουργό κ. Γεώργιο Μάκο.
Βιβλιογραφία:
Baumgartner H, Falk V, Bax JJ, et al. 2017 ESC/EACTS Guidelines for the management of valvular heart disease: The Task Force for the Management of Valvular Heart Disease of the European Society of Cardiology (ESC) and the European Association for Cardio-Thoracic Surgery (EACTS).
Eur Heart J. 2017;00:1-53.
Nishimura RA, Otto CM, Bonow RO. 2017 AHA/ACC Focused Update of the 2014 AHA/ACC Guideline for the Management of Patients With Valvular Heart Disease: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines
Circulation. 2017;135(25).
Περισσότερα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=4SuTQ49VmjQ