Σας ανησυχεί το θέμα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου; Η Έλσα Κάμπος, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Παθολόγος του Metropolitan Hospital μας εξηγεί τι είναι, πώς εκδηλώνεται και πώς μπορούμε να αποφύγουμε τη μόλυνση.
Τι είναι;
Η λοίμωξη του Δυτικού Νείλου είναι νόσος που προκαλείτε από ιό-ίωση, ο οποίος μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών και όχι με την επαφή ατόμων. Πολύ σπάνιες αποτελούν οι περιπτώσεις μετάδοσης μέσω μεταγγίσεων. Μπορεί να προσβάλει όλες τις ηλικίες.
Στην Ελλάδα εμφανίζεται με την αύξηση του αστικού κουνουπιού τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πώς εκδηλώνεται;
8 στα 10 άτομα με την λοίμωξη δεν εμφανίζουν συμπτώματα . Γύρω στα 1 έως 2 άτομα στα 10 εκδηλώνουν ήπια ενοχλήματα όπως πυρετός, ήπιος πονοκέφαλος, μυαλγίες, σπάνια εξάνθημα, τα οποία υποχωρούν σε λιγότερο από μία εβδομάδα χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα. Σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων βρίσκουμε προσβολή του Νευρικού συστήματος με την μορφή μηνιγγίτιδος/εγκεφαλίτιδος/χαλαρής παράλυσης (υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχεναλγία, σύγχυση, τρόμος, απάθεια, ατονία, παράλυση). Αυτή η πιο βαριά μορφή εκδηλώνεται πιο συχνά στα άτομα άνω των 50 ετών και απαιτεί νοσηλεία και υποστηρικτική αγωγή.
Υπάρχει εμβόλιο; Υπάρχει αντιική θεραπεία;
Δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει αντιικό φάρμακο για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Πώς μπορώ να αποφύγω την μόλυνση;
Για την προστασία από την λοίμωξη οφείλουμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών με αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά spray για το σώμα που περιέχουν την ουσία DEET -σε συγκεντρώσεις >10% στα παιδιά και >30% στους ενήλικες -ή την ουσία πικαρδίνη. Τα έλαια ευκαλύπτου δεν είναι τόσο αποτελεσματικά.
Συνιστάται η τοποθέτηση εντομοαπωθητικών χώρου (spiral), σήτες και ανεμιστήρες για τον περιορισμό της εισόδου των κουνουπιών στους χώρους διαμονής. Επίσης, προτείνεται η απομάκρυνση από το στάσιμο νερό και από το κούρεμα του γρασιδιού.