Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μία από τις πλέον σημαντικές απεικονιστικές τεχνικές για τη διάγνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι μια μη επεμβατική, αναίμακτη απεικονιστική εξέταση η οποία δεν εκθέτει τον ασθενή σε ιονίζουσα ακτινοβολία, συνεπώς μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια στην πλειονότητα των ασθενών, ακόμα και σε παιδιά ή έγκυες γυναίκες. Προσφέρει υψηλής ευκρίνειας εικόνες και επιτρέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των καρδιακών κοιλοτήτων και των αγγείων του θώρακα.
Οι κυριότερες ενδείξεις της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς είναι:
- Η διερεύνηση υποκείμενης καρδιακής ανεπάρκειας – μυοκαρδιακής δυσλειτουργίας
- Η μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς)
- Οι μυοκαρδιοπάθειες (υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, διατατική μυοκαρδιοπάθεια, διηθητική μυοκαρδοπάθεια, αρρυθμιογόνος δυσπλασία, κτλ.)
- Η στεφανιαία νόσος: διαπίστωση διαταραχών στην αιμάτωση του μυοκαρδίου (ισχαιμία) και ανίχνευση ουλής μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου (εκτίμηση βιωσιμότητας).
- Οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων (στένωση/ανεπάρκεια)
- Οι παθήσεις του περικαρδίου (υποτροπιάζουσα φλεγμονή του περικαρδίου-περικαρδίτιδα, πάχυνση του περικαρδίου-συμφυτική περικαρδίτιδα)
- Οι όγκοι της καρδιάς
- Οι συγγενείς καρδιοπάθειες (εκ γενετής ανωμαλίες της διάπλασης της καρδιάς)
- Η διάγνωση και παρακολούθηση ανευρυσμάτων και διαχωρισμού της αορτής
- Η διερεύνηση της αιτίας των καρδιακών αρρυθμιών και η εκτίμηση της ανατομίας των πνευμονικών φλεβών πριν από επέμβαση κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής
- Η εκτίμηση της καρδιακής δομής και της καρδιακής λειτουργίας.
Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς αντενδείκνυται σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως:
- Παρουσία μη συμβατού με μαγνητικό πεδίο καρδιακού βηματοδότη/απινιδωτή (οι νεότερης τεχνολογίας συσκευές είναι συμβατές με μαγνητικό πεδίο, απλά χρειάζονται την απαραίτητη ρύθμιση)
- Παρουσία αντλίας ινσουλίνης και κάποιων κατηγοριών κοχλιακών εμφυτευμάτων, μεταλλικών αγγειακών κλιπ (κυρίως στον εγκέφαλο) και μεταλλικών θραυσμάτων
- Σχετική αντένδειξη στη χορήγηση του σκιαγραφικού παράγοντα (γαδολίνιο) αποτελεί η σοβαρού βαθμού νεφρική δυσλειτουργία
- Σχετική αντένδειξη αποτελεί η σοβαρή κλειστοφοβία, όπου απαιτείται προετοιμασία και αγωγή από αναισθησιολόγο (μέθη ή αναισθησία).
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα όλοι οι ασθενείς με προσθετικές καρδιακές βαλβίδες (βιολογικές ή μεταλλικές) και stent στα στεφανιαία αγγεία υποβάλλονται κανονικά σε μαγνητική τομογραφία. Οι έγκυες γυναίκες, αν χρειαστεί, μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς, δεν τους χορηγείται ωστόσο ενδοφλέβιο σκιαγραφικό. Γυναίκες που θηλάζουν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς και να τους χορηγηθεί σκιαγραφικό με την προϋπόθεση ότι για τουλάχιστον 24 ώρες θα απέχουν από τον θηλασμό.
Δυναμική μαγνητική τομογραφία καρδιάς με αδενοσίνη (stress perfusion MRI)
Πότε κάνουμε δυναμική μαγνητική τομογραφία καρδιάς;
- Για να μελετήσουμε μυοκαρδιοπάθειες που προκαλούν στηθαγχικά ενοχλήματα και υπενδοκάρδια ισχαιμία
- Για να ελέγξουμε την αιμάτωση και τη βιωσιμότητα της καρδιάς (εκτιμώνται η ισχαιμία και η έκταση της ουλής πριν την επαναγγείωση)
- Για να αποκλείσουμε τη στεφανιαία νόσο σε άτομα χαμηλού-μέσου κινδύνου
- Για τον καθορισμό της αιμοδυναμικής σημασίας σε περιπτώσεις με ενδιάμεσες στενώσεις των στεφανιαίων αγγείων κατά την κλασική στεφανιογραφία ή την αξονική στεφανιογραφία
- Για να μελετήσουμε μυοκαρδιακή ισχαιμία, ενδεικτική της ύπαρξης στενώσεων στα στεφανιαία αγγεία.
Η συγκεκριμένη μέθοδος πλεονεκτεί σε σχέση με τις υπόλοιπες διαγνωστικές μεθόδους stress (σπινθηρογράφημα, stress echo, τεστ κοπώσεως) όσον αφορά την ειδικότητα και την ευαισθησία, όσον αφορά την καταγραφή ακόμα και μικρών υπενδοκάρδιων ουλών στο τοίχωμα της αριστερής κοιλίας (κάτι που δεν είναι δυνατόν π.χ. με το σπινθηρογράφημα), όσον αφορά τη διακριτική ικανότητα (καλύτερη π.χ. σε σχέση με το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου) και τη μη έκθεση του ασθενούς σε ιονίζουσα ακτινοβολία.
H μαγνητική τομογραφία αποτελεί μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες απεικονιστικές τεχνικές στην Καρδιολογία με ευρύτατες ενδείξεις και σημαντική συνεισφορά στη διάγνωση και την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων. To τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς του Μetropolitan Hospital διαθέτει υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό Siemens 1.5Tesla Avanto & Siemens 3Τesla Skyra, καθώς και απόλυτα καταρτισμένο προσωπικό με εξειδίκευση στην Αμερική και την ανώτερη αμερικανική πιστοποίηση (SCMR level 3) παράλληλα με την ανώτερη ευρωπαϊκή πιστοποίηση (EACVI level 3) για τη διενέργεια εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς.